Tort marchewkowy jedyny w swoim rodzaju i jedyny w połączeniu smaku lekkiej goryczy z nutą miodu.
Składniki:
2 szkl. maki tortowej Basia
2 szkl. startej marchewki (3-4 szt. średniej marchewki)
1 jabłko starte na tarce
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 szkl. oleju rzepakowego
1/2 szkl. orzechów włoskich
Masa Miodowa
500 ml. serka mascarpone
100 g bardzo miękkiego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
2 czubate łyżki cukru pudru (opcjonalnie, ja nie dodałam)
2 łyżki miodu
Dodatkowo:
Kilka połówek orzechów włoskich
1 łyżka płatków migdałowych
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie produkty do wykonania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Orzechy włoskie posiekać.
Do oddzielnej miski przesiać make proszek i sodę - wymieszać.
Do miski miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier i miksujemy na średnich obrotach do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Do masy jajecznej wolnym strumieniem wlewamy olej, ciągle miksujemy.
Następnie wsypujemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, nadal miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy marchewkę i jabłko, delikatnie mieszamy, a na sam koniec wsypujemy posiekane orzechy i wszystkie składniki ponownie mieszamy łyżką.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180*C , 30 min. do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu ciasto przecinamy wzdłuż, a następnie przekładamy masą miodową.
Miękkie masło miksujemy na wysokich obrotach.
Do masła dodajemy po łyżka serek mascarpone i ucieramy na gładką masę.
Następnie dodajemy cukier waniliowy cukier puder (jeżeli lubicie bardzo słodką masę) i nadal ucieramy.
Na sam koniec dodajemy miód i już na najniższych obrotach ucieramy masę do całkowitego jej połączenia.
Masa powinna być lekka i puszysta po ubiciu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz