środa, 11 marca 2020

Babka "12 łyżek"

Jak zobaczyłam ten przepis, to pomyślałam to " to nie możliwe".
A jednak, możliwe...:-)
Upiekłam i zniknęła z prędkością światła, bo jest puchata, mięciutka, słodziutka, a w smaku jedyna w swoim rodzaju, a co najważniejsze banalnie prosta.
Babka zrobiła taką furorę u mnie w domu, że w ciągu tygodnia piekłam trzy razy.





















SKŁADNIKI:
4 jajka
12 łyżek cukru
12 łyżek oleju
12 łyżek mleka
12 łyżek mąki tortowej Basia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1/2  cytryny
szczypta soli

LUKIER:

3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wrzącej wody

WYKONANIE:
Ubij jajka z solą

Dodaj cukier do masy jajecznej i ubijamy mikserem przez około 2 minuty.


Do ubitych jajek z cukrem dodaj mleko, olej, a następnie dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Nadal ubijając mikserem.


Wciśnij sok z połowy cytryny nadal ubijając mikserem.


Spód blaszki przykryj papierem do pieczenia lub dokładnie wysmaruj masłem, łącznie z bokami blachy.
Wlej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180*C na 40 min.


Po upieczeniu poczekaj do wystudzenia, a następnie ostrożnie wyjmij z formy na talerz.



Wystudzoną babkę polej lukrem lu posyp cukrem pudrem, w zależności jak lubisz.

Lukier:
Do cukru pudru wlej wodę i energiczne wymieszaj, lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz