Ciastka, przed którymi chyba nikt nie potrafi w sklepie przejść obojętnie.
Dlatego polecam przygotowanie ich samemu, bo przepis nie jest trudny, a satysfakcja gwarantowana.
Składniki:
220 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
marmolada różana lub inna
Wykonanie:
Masło zmiksuj na jednolitą puszystą masę.
Dodaj cukier, cały czas miksując.
Dodaj żółtka i nadal miksuj.
Do masy maślanej dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksuj na gładką masę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i bezpośrednio na blachę wyciskamy ciasteczka w okrągłym (wyciskanie nie jest proste, bo ciasto z oporem przechodzi przez tylkę, dlatego nie należy nakładać dużo ciasta).
Między ciasteczkami nie zostawiamy zbyt dużych odległości ponieważ ciasteczka rosną niewiele.
Na środku każdego ciasteczka wyciskamy nieduży kleks marmolady.
Pieczemy w temperaturze 180*C przez 15 min.
Wyjmujemy i studzimy.
* można również wykorzystać nakładkę na maszynkę do mięsa i przepuścić ciasto przez maszynkę, wykonanie jest prostsze i szybsze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz