sobota, 21 marca 2020

Ciasteczka z marmoladą

Ciastka, przed którymi chyba nikt nie potrafi w sklepie przejść obojętnie. 
Dlatego polecam przygotowanie ich samemu, bo przepis nie jest trudny, a satysfakcja gwarantowana.



Składniki:
220 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
300 g mąki pszennej 
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli 
marmolada różana lub inna

Wykonanie:
Masło zmiksuj na jednolitą puszystą masę.


Dodaj cukier, cały czas miksując.


Dodaj żółtka i nadal miksuj.


Do masy maślanej dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksuj na gładką masę.



Masę na ciasteczka przekładamy do rękawa cukierniczego ( nie nakładamy dużo ) i nakładamy tylkę M1.


Blachę wykładamy papierem do pieczenia i bezpośrednio na blachę wyciskamy ciasteczka w okrągłym (wyciskanie nie jest proste, bo ciasto z oporem przechodzi przez tylkę, dlatego nie należy nakładać dużo ciasta).
Między ciasteczkami nie zostawiamy zbyt dużych odległości ponieważ ciasteczka rosną niewiele.
Na środku każdego ciasteczka wyciskamy nieduży kleks marmolady.


Pieczemy w temperaturze 180*C przez 15 min.
Wyjmujemy i studzimy.


* można również wykorzystać nakładkę na maszynkę do mięsa i przepuścić ciasto przez maszynkę, wykonanie jest prostsze i szybsze.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz