poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Szybkie pizzerinki ( z ciasta bez wyrastania )

Te pizzerki wynalazłam w internecie i postanowiłam je szybciutko wypróbować, no i się udało. Bo pizzerki wyszły przepyszne, a moje chłopaki wciągnęły je w mgnieniu oka.
Na pewno częściej będą gościć na moim stole.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. ciepłego mleko
25 dkg świeżych drożdży lub 1 opakowanie instsnt
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

Dodatki:
150 g szynki
1 op. serka mozzarella
1 cebula - pominełam
5-6 pieczarek
4-5 łyżek przecieru pomidorowego
zioła,, pieprz, papryka

Wykonanie:
Mąkę mieszamy w misce z cukremi solą, dodajemy olej. Drożdże mieszamy w ciepłym mleku. Wlewamy do miski i wyrabiamy tak długo, aż uzyskamy gładką konsystencję.



Wyrobione ciasto dzielimy na 8-10 części.



Każdy z nich rozgniatamy na papierze do pieczenia ( można obrysować sobie koła z talerzyka deserowego) na kształt koła. Papier przekładamy na blachę.



Gotowe pizzerki smarujemy przygotowanym poniżej sosem pomidorowym: 
Do przecieru pomidorowego dodajemy zioła prowansalskie, bazylię, sól, pieprz ziołowy, paprykę chili, troszkę cukru i soku z cytryny. I wszystko razem dokładnie mieszamy.


Pizzerki obkładamy pokrojoną szynką, pieczarkami i serem z tartym na tarce.


Pieczemy w temperaturze 210*C przez około 15 min.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Witam. Zamiast mleka daje wodę i tez zioła np.majeranek. Wkładam wszystko do miski,łącznie z droźdźami, wygniatam i odstawiam na chwile.
    Dziękuję za przepis na sos. Podbieram.

    OdpowiedzUsuń