No i co? Udało się!
Ciasto jest przepyszne, paluszki lizać, bardzo łatwe w wykonaniu, a jedyna jego wada, że jest na małą blachę. Polecam wszystkim na upalne dni, i dla tych co nie lubią piec, bo to ciasto zawsze się uda, gwarantuje!
Składniki na blachę 24x24 cm:
3 opakowania herbatników kakaowych = 25-30 szt. ( ja dałam maślane )
2 opakowania około 340g rurek z kremem orzechowym lub kakaowym
3 budynie śmietankowe z cukrem
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie
3 szkl. mleka
1 kostka masła miękkiego
1 kostka czekolady deserowej +3 łyżki mleka
Wykonanie:
Zagotować 2,5 szkl. mleka
W pozostałym mleku rozpuścić budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając.
Gdy budyń zgęstnieje, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Na dnie blaszki układamy herbatniki ( 24x24 cm)
W drugim naczyniu miksujemy masło na puch ( wtedy można dodać 3 łyżki cukru pudru )
Następnie dodajemy partiami wystudzony budyń.
I dokładnie miksujemy do powstania jednolitej gładkiej masy.
1/2 masy wykładamy na herbatniki.
Na masie układamy szczelnie rurki.
Na ułożone rurki wykładamy pozostałą cześć masy budyniowej i przykrywamy herbatnikami.
Na herbatniki wylewamy roztopioną w rondelku czekoladę i polewamy herbatniki.
I posypujemy posypką u mnie wiórki kokosowe.
DOBRA RADA:
Ciasto najlepiej zrobić wieczorem i pozostawić na noc w lodówce, ponieważ wówczas rurki zmiękną i nie będzie żadnego problemu z krojeniem.
Smacznego!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń