sobota, 28 marca 2020

Ciasteczka Wachlarze z cukrem i cynamonem

Szybkie, bardzo proste, i bardzo przepyszne ciasteczka.
Do przygotowania ciasteczek potrzebne są składniki, które zawsze znajdują się w domowej kuchni.
Po upieczeniu wystarczy poczekać chwilę do wystygnięcia i już można zajadać popijając kawusię lub gorącą czekoladę.


























Składniki:
500 g mąki pszennej Basia
około 400 g twarogu tłustego
150 g miękkiego masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
3 łyżeczki cynamonu
5 łyżeczek cukru

Wykonanie:
Z wszystkich składników zagniatamy bardzo szybko jednolite gładkie ciasto.


Ciasto podzielić na 4-5 placków.
Następnie pojedyńczo rozwałkowujemy każdy placek i wyciskami koła, które składamy na pół i znowu na pół. Tak by powstał wachlarz.




Każde gotowe ciasteczko maczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem i gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem.


Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 min. w temperaturze 190*C.
Upieczone ciasteczka wykładamy gorące na paterę do wystudzenia.
No i można chrupać i chrupać.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz