piątek, 6 marca 2020

Naleśniki kanadyjskie (amerykańskie) z syropem klonowym. "Pancakes"

Naleśniki-Placuszki, które już od bardzo dawna robią furorę w mojej kuchni-;)
Dlaczego?
A no dlatego, że są o niebo lepsze od naszych Polskich tradycyjnych naleśników, i do tego bardziej puchate, i do tego bardziej przyciągają smakiem, zapachem i ...-:)

























Składniki:
2 szkl. mąki Basia
2 jaja
3 łyżki masła
szczypta soli
3/4 szkl. kefiru lub maślanki
1/2 szkl. mleka ( w razie potrzeby dolać więcej)
3 łyżki roztopionego masła 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody 

Wykonanie:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować, na jednolitą gładką masę - konsystencja gęstej śmietany.


Smażymy na teflonowej suchej patelni i absolutnie nie dodajemy żadnego tłuszczu.


Nakładamy na patelnie nie duże porcie ciasta i dosłownie po minucie przekładamy drewnianą szpatułką na drugą stronę podsmażamy 1 minutę i gotowe.



                                                                          Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz