Składniki na 8-10 słoików:
2 kg buraków
1 kg marchewki
1 kg papryki czerwonej
05,kg cebuli ( w oryginalnym przepisie jest 1 kg - jak dla mnie za dużo )
1 szkl. oleju
przyprawy według uznania: sól, pieprz prawdziwy, ziołowy, papryka wędzona, papryka chili, bazylia.
Wykonanie:
Ugotować buraki i marchewkę - po ugotowaniu wystudzić.
Wystudzone buraki i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Oliwy wlewamy do dużego rondla i podgrzewamy, wsypujemy pokrojoną cebulę, aby zeszklić.
Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i wraz z cebulą teraz już dusimy około 5 min.
Tak przygotowana cebulę i paprykę dodajemy do buraków i marchewki, i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
A gotową sałatkę przekładamy do słoików dobrze zakręcamy i pasteryzujemy około 30 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz