niedziela, 1 września 2019

Sałatka z buraków, marchwi i papryki

Lato minęło tak szybko, jak podmuch wiatru. Więc nadszedł czas na zrobienie zimowych zapasów do spiżarni. Jednym z nich jest moja ulubiona sałatka z buraków, jej smak to smak z moich młodych lat. Ten smak, to smak minionego lata i może dlatego jest moją ulubioną.













Składniki na 8-10 słoików:
2 kg buraków
1 kg marchewki
1 kg papryki czerwonej
05,kg cebuli ( w oryginalnym przepisie jest 1 kg - jak dla mnie za dużo )
1 szkl. oleju
przyprawy według uznania: sól, pieprz prawdziwy, ziołowy, papryka wędzona, papryka chili, bazylia.

Wykonanie:
Ugotować buraki i marchewkę - po ugotowaniu wystudzić.
Wystudzone buraki i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.


Cebulę i paprykę umyć oczyścić i pokroić w kostkę


Oliwy wlewamy do dużego rondla i podgrzewamy, wsypujemy pokrojoną cebulę, aby zeszklić.
Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i wraz z cebulą teraz już dusimy około 5 min.



Tak przygotowana cebulę i paprykę dodajemy do buraków i marchewki, i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.


Połączone składniki doprawiamy przyprawami: solą pieprzem, papryką, chili, bazylią


A gotową sałatkę przekładamy do słoików dobrze zakręcamy i pasteryzujemy około 30 min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz