Fakt, tort nie należy to tych łatwych, ale zapewniam jest wart tego poświęcania i poświęconego czasu na jego wykonanie. Bo efekt końcowy będzie taki, że wszyscy będą się nim zachwycać i prosić o dokładkę.
Składniki na tortownicę 28 cm:
8-10 białek
40 dkg orzechów włoskich
35 dkg cukru
2 łyżki mąki tortowej
Krem Waniliowy:
8-10 żółtek
2 jaja
20 dkg cukru pudru
szczypta soli
2,5 kostki masła
kieliszek rumu lub spirytusu
dodatkowo:
masło
tarta bułka do wysmarowania blachy
Wykonanie:
Na początek mielimy 15 dkg orzechów, następne 15 dkg siekamy, a pozostałe odkładamy.
Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodając cukier (5 łyżek odkładamy).
Na koniec wsypujemy orzechy, mąkę i delikatnie mieszamy.
Dzielimy na 3 części.
Tortownicę o średnicy 28 cm.
Dzielimy na 3 części.
Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tarką.
Oddzielnie pieczemy 3 blaty - 5 min. w temperaturze 180*C, a następnie 20 min. w temperaturze 140*C
Żółtka, jajka, cukier, wanilia i szczyptę soli miksujemy.
Masło ucieramy na puch.
Stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną i alkohol.
I miksujemy do uzyskania puszystej jednolitej masy.
Odłożony cukier roztapiamy na patelni, aż powstanie jasnobrązowy karmel.
Wsypujemy orzechy i chwilę smażymy.
Usmażone orzechy wykładamy na deskę do krojenia, a gdy ostygną delikatnie siekamy.
Blaty bezowe przekładamy kremem i posypujemy orzechami z karmelem (nie zbyt dużo).
Czynność powtarzamy na pozostałych 2 blatach.
Na górny blat wykładamy krem oraz smarujemy boki, pozostałe orzechy w karmelu i delikatnie rozkładamy na całej powierzchni.
Gotowy tort wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc, minimum 8 godz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz