Pizzę z patelni robi się tak samo jak tradycyjną pizzę na drożdżach.
Jedyna jej różnica to taka, że nie pieczemy jej w piekarniku tylko smażymy na patelni pod przykryciem.
Składniki na ciasto - patelnia o średnicy 32 cm:
2 szkl. mąki pszennej Basia
2/3 szkl. ciepłej wody lub mleka
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżki oliwy
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
Składniki na sos pomidorowy:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szkl. przecieru pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
szczypta soli i pieprzu
świeże oregano lub łyżeczka suszonego
Dodatki do pizzy:
200 g pieczarek już odparowanych
1/2 cebuli opcjonalnie
60 g salami peperoni
250 g żółtego sera
przyprawy: suszona bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka wędzona
3 łyżki oliwy
Jeden kawałek pizzy to 360 kcal
Wykonanie:
Szklanka pojemność 250 ml
W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto: mąkę, sypkie drożdże, wodę, oliwę, sól i cukier.
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez około 10 min.
Po wyrobieniu ciasta powinna powstać zwarta kula, która odchodzi od miski, jeżeli ciasto odrobinę się klei to nic nie szkodzi.
Wyrobione ciasto pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 60 min. najlepiej w ciepłym miejscu.
W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy sos pomidorowy oraz dodatki do pizzy.
Do miseczki wlewamy koncentrat pomidorowy, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i oregano.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
( u mnie pieczarki zawsze mam przygotowane wcześniej i więcej w zamrażarce)
Po godzinie wyrastania ciasta, przekładamy na blat lekko obsypany mąką i rozciągamy ręką na kształt okrągłego placka o średnicy około 30 cm.
Patelnię wysmaruj oliwą i nagrzej na kuchence.
Placek z ciasta do pizzy przekładamy na patelnię i rozciągamy do brzegów patelni ( ciasto może się kurczyć więc naciągamy i lekko przytrzymujemy ).
Patelnię przykrywamy pokrywka i pieczemy przez 6 min. na małym ogniu.
Po tym czasie przewracamy pizzę na drugą stronę, ja odwróciłam patelnię wraz z pokrywką go góry nogami. Pizza opadła na pokrywkę i w tedy z pokrywki przełożyłam pizze nie upieczoną stroną na patelnię.
Drugą stronę pizzy podpiekamy 3 min.
Na podpieczoną pizzę wykładamy sos pomidorowy układamy salami, pieczarki z cebulą.
Na koniec wykładamy żółty ser. Pizzę przykrywamy pokrywką i ustawiamy niską moc palnika i podpiekamy 10 min. lub dłużej jeżeli ciasto jest grubsze niż 2,5 cm
Gotową pizze kroimy na 4 lub 6 kawałków i podajemy z pozostałym sosem pomidorowym lub ketchupem oraz .z ziołami np. rukolą i pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz