W swoim smakiem nie dorównuje żadnemu kupnemu twarożkowi na kanapkę, a w przygotowaniu .... Jakim przygotowaniu?
Kupujesz jogurt, dodajesz swoje ulubione zioła i przyprawy, i zostawiasz w lodówce. A serek sam się robi - dosłownie.
Od i cała filozofia:-))
Składniki:
800-900 g jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki soli
zioła: bazylia, oregano, zioła dalmatyńskie, suszona papryka i suszone pomidory.
przyprawy: pieprz prawdziwy, ziołowy, papryka wędzona, chili, kmin rzymski.
1 pielucha tetrowa lub gruba gaza
duże sito + miska lub garnek
1 gumka recepturka
duża salaterka
Wykonanie:
Przygotuj miskę i cedzak.
Na miskę wyłóż pieluchą lub gazą.
Do salaterki przełóż jogurty i dodaj sól i wszystkie zioła i przyprawy.
Rogi pieluchy złap razem i ściągnij gumką, zostawiając około 4 cm odległości między jogurtem, a gumką.
Tak przygotowany jogurt w tetrze wkładamy na sito i miskę, a następnie wkładamy do lodówki na 3-4 godz.
Po 4 godz. wyjmujemy z lodówki i nad sitem dość mocnym ruchem ściskamy nasze sakiewkę z jogurtem i odciskamy serwatkę, której nie wylewam, ale wykorzystuję w kuchni np. do wypieku chleba ( naleśników lub bułeczek, a nawet do picia ).
Czynność z odciskaniem serwatki powtarzaj 3-4 razy dziennie przez 2 dni, a jeżeli chcesz żeby twarożek był bardziej twardy i nadawał się również do krojenia to pozostaw go w lodówce na kolejne 2 dni ( w sumie na 4 dni ) i powtarzaj czynność z odciskaniem serwatki.
Gotowy serek można śmiało nakładać na kanapkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz