W moim domu każde ciasto drożdżowe, bez względu na to czy to ciasto czy bułeczki znika z prędkością światła.
Gdy tylko wstawiam je do pieca to w domu już zaczyna się warowanie pod piecem, a gdy wyjmuje gorące z pieca to wtedy się zaczyna "walka" o pierwszy kawałek. I wystarczy, że się odwrócę i zaraz brakuje kawała-:))
No i tym razem nie było inaczej, wystarczyło, że wyszłam z kuchni, a po powrocie brakowało już 2 gorących jeszcze nie polukrowanych bułeczek. 😉
Składniki:
450 g mąki tortowej Basia
1/2 kostki świeżych drożdży lub 1 op. drożdży instant
4 żółtka
3 łyżki cukru
200 ml ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
Wsad truskawkowy:
200 g świeżych truskawek
2 łyżeczki kiślu truskawkowego
Wsad budyniowy:
1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
2 szkl. mleka
Przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
Kruszonka:
3 czubate łyżki mąki tortowej Basia
2 łyżki cukru
60 g masła
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki gorącej wody
1/2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Ciasto jak zawsze robię tym samym sposobem, a znajdziecie je Tutaj i Tutaj.
Gdy ciasto nam wyrasta przygotowujemy:
1. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
Po ugotowaniu budyniu przygotowujemy truskawki:
2. Pozbywamy się z truskawek szypułek, myjemy je i kroimy na pół lub na 4 części.
Na pokrojone truskawki wysypujemy kisiel i łyżką dokładnie je obtaczamy ( kisiel zatrzyma sok z truskawek i nie dopuści do powstania zakalca ).
Gdy ciasto nam wyrośnie przekładamy je na posypaną mąką blat.
Wyrabiamy kilka razy i zaczynamy robić bułeczki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z wyrobionego ciasta rwiemy lub odcinamy nożem kawałki o szerokości 3-3,5 cm i formujemy kulki ( najlepiej za każdym razem posypać sobie ręce mąką, żeby ciasto się nie przywierało do rąk ).
Uformowane kulki układamy na blaszce, pozwalając im jeszcze troszkę podrosnąć.
W podrośniętych bułeczkach na środku robimy lekkie wgniecenie i również lekko posypujemy kiślem i wykładamy truskawki lub łyżkę wystudzonego budyniu.
Wykonanie kruszonki:
do miski wsypujemy Mąkę, cukier i dodajemy masło
Wszystkie składniki zagniatamy do całkowitego połączenia się składników.
Jeżeli kruszonka wychodzi za lepka do dodajemy jeszcze mąki.
Natomiast jeżeli wychodzi za cucha i nie chce się połączyć to należy dodać masła, ale nie za dużo.
Kruszonka powinna być lekko lepka, ale po poruszaniu dłoniach powinna się rozkruszać.
Tak przygotowaną kruszonką posypujemy gotowe bułeczki z truskawkami i budyniem.
Gotowe bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy około 15 min. do zarumienienia.
Po upieczeniu przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Gdy bułeczki stygną przygotowujemy lukier:
wsypujemy do kubeczka cukier puder wlewamy sok z cytryny i wlewamy wodę i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, do poswatania jednolitej konsystencji - konsystencja jogurtu naturalnego.
Jeżeli jest za rzadki dodajemy troszkę cukru, jeżeli za gęsty dodajemy troszkę wody.
Po wystygnięciu polewamy lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz