poniedziałek, 3 czerwca 2019

Chlebek typu Greckiego - Fit

Chlebek typu Greckiego - Fit, a to dlatego, że zamieniłam mąkę pszenną do wypieku chleba, na mąkę razowo-pszenną do wypieku chleba.
I wyszedł taki pyszniutki, że paluszki lizać.




























Składniki:
500 g mąki pszennej do wypieku chleba typu 750 (dałam Mąkę razowa -pszenna  do wypieku chleba)
25 g drożdży
450 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
14-16 czarnych oliwek
8 suszonych pomidorów
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 czubata łyżeczka suszonej papryki

Wykonanie:
Oliwki pokroić na 3-4 części, a pomidory pokroić w paseczki.
W dużej misce rozrobić drożdże w ciepłej wodzie, dodać mąkę i sól i dokładnie wyrobić ciasto. Wyrabiać można mikserem, dobrze wyrobione ciasto powinno być lepkie i odchodzić od ręki lub od haków miksera.
Do wyrobionego ciasta dodajemy wcześniej pokrojone oliwki, pomidory, bazylię i suszoną paprykę.
I jeszcze raz delikatnie wyrabiamy ciasto, aż dodane składniki dobrze połączą się z ciastem drożdżowym.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić lub potroić swoja objętość.
Po wyrośnięciu ciasta, ciasto przekładamy na poruszoną mąką stolnice i lekko wyrabiamy.
Następnie ciasto dzielimy na 2 części.
Każdą część rozciągamy i zawijamy pod spód formując kulę.


Uformowane bochenki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min., do odpoczynku.

Gotowe bochenki przed włożeniem do piekarnika nacinamy nożem - ja nacięłam na krzyż, ale można wzdłuż.



Piekarnik nagrzewamy do 230*C i wstawiamy żaroodporną salaterkę z wodą.
Bochenki chleba pieczemy w temperaturze 230*C przez 15 min., a następnie zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy jeszcze 20-25 min., aż skórka się pięknie zarumieni.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.



Najlepiej smakuje z samym masłem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz