A nazwę to tej drożdżówki przez przypadek wymyśliła moja druga połówka, i tak się przyjęła nazwa- Słonecznik - i chyba coś w tym jest, bo ciasto bardzo przypomina słonecznik.
Składniki na ciasto:
500 g mąki tortowej Basia
5 żółtek
3 łyżki cukru
1/2 kostki świeżych drożdży 50 g lub 1 opakowanie drożdży instant
200 ml ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
3 łyżki jogurtu naturalnego
Masa serowa:
2 kostki twarogu śmietankowego ze Strzałkowa lub innego
2 łyżki cukru ( jeżeli ktoś lubi słodszą masę można dodać więcej)
1 czubata łyżka budyniu śmietankowego w proszku
2 łyżki jogurtu naturalnego
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki gorącej wody
Wykonanie ciasta drożdżowego:
Z przygotowanego mleka odlać 1/3 szkl.
Mąkę przesiać do dużej miski zrobić dołek i pokruszyć drożdże dodać 1 łyżkę cukru i wlewać powoli mleko jednocześnie wyrabiając zaczyn.
Gotowy zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min (u mnie wystarczyło 10 min.).
Do zaczynu dodajemy żółtka wlewamy mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto drewnianą łyżką lub mikserem na hakach.
Ciasto na początku nie będzie się kleić - tak ma być.
Następnie dodajemy jogurt i wolnym strumieniem wlewamy roztopione masło, ciągle wyrabiając ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i kilka razy przerabiamy ręcznie - ciasto po wyrobieniu ręcznym powinno być błyszczące i elastyczne.
Miskę obsypujemy mąka i wkładamy do niej wyrobione i uformowane ciasto w kulkę.
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy twaróg.
Masa serowa:
Twaróg rozgnatamy widelcem ( nie trzeba go mielić, bo już jest zmielony ), dodajemy 1 żółtko, cukier, budyń, jogurt i wszystkie składniki dokładnie mieszamy do całkowitego ich połączenia.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy kilka razy.
Formujemy wałek, który dzielimy na 10 części, i odkrawamy 4 części.
Z 3 części robimy średnie kulki, a z ostatniej brzegowej 1 mała kulkę
Natomiast z pozostałej większej części odcinamy 3 duże części i formujemy, 3 duże kule.
Pozostałą część dzielimy na 3-4 małe części.
Blachę z piekarnika ( wkład ) wykładamy papierem do pieczenia.
Z 3 największych części ciasta wałkujemy koła o średnicy 25-28 cm, wykładamy ciasto na blachę i smarujemy wcześnie przygotowanym twarogiem.
Tak przełożone placki przecinamy przez środek, zostawiając od brzegu około 2-3 cm marginesu, na 8 częsci, i kążdą część nacinamy jeszcze przez środek.
Teraz każdą z 8 części odchylamy i przewlekamy przez nacięcie ( tak samo jak chrusty czy faworki ) i wykładamy na zewnątrz.
Nastepnie rozwałkowujemy na 3 okręgi, 3 średnie kule ( powinny pasować średnicą do wewnętrznej częsci wyłożonego ciasta na blaszce - czyli około 20-22 cm.
Czynność powtarzamy tak samo jak przy dużych okręgach.
Z pozostałych małych kulek wałkujemy paski wykładamy twarogiem i zwijamy w rolade, któr nasepnie tniemy na 2 lub trzy częsci i wkładamy w środek ciasta.
Nasz słonecznik posostawiamy na około 20 min. do odpoczynku i wyrośnięcia.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180*C i pieczemy 30-40 min.
Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i studzimy.
Wystudzone ciasto polewamy lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz