czwartek, 20 czerwca 2019

Mini torcik "Delicja"

Coś szybkiego, coś pysznego, coś letniego - to właśnie tym charakteryzuje się mój torcik "Delicja".
Powstał znienacka i przez przypadek - szukając zupełnie czego innego w szafce, natknęłam się na mega dużą paczkę delicji i po chwili zastanowienia postanowiłam poeksperymentować w kuchni.
     I muszę nie skromnie powiedzieć, mój eksperyment się udał - a mój autorski przepis nawet mnie mile zaskoczył w wykonaniu, smaku i wyglądzie-:))
Bo roboty przy nim, tyle co nić, a smakuje wyśmienicie.
Polecam na upały do mrożonej kawki.😏😏
















Składniki na tortownicę 23cm:
1 duża paczka Delicji ( u mnie malinowe)
500 ml śmietany kremówki 30%
250 ml serka mascarpone
2 op. śmietan-fix
200 g świeżych truskawek lub innych owoców sezonowych
1 op. galaretki kolor według uznania


Wykonanie:
Galaretkę przygotować dokładnie tak jak zostało podane na opakowaniu.
A następnie odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Truskawki obieramy z szypułek, dokładnie myjemy i pozostawiamy do odsączenia na sitku.
Tortownicę szczelnie wykładamy papierem do pieczenia lub folią do pieczenia.
Śmietanę kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na niskich obrotach.
Po około 2 min. ubijania dodajemy śmietan-fixy i nadal ubijamy.
Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone, ciągle ubijając na niskich obrotach.
Gdy śmietana z serkiem nam się dobrze po łączom zakańczamy ubijanie.
Na dnie tortownicy układamy najszczelniej jak się tylko da delicje.


Na delicje wykładamy połowę śmietany.
Śmietanę przykrywamy druga warstwą delicji i wykładamy drugą część śmietany.



Wyrównujemy powierzchnie i wkładamy do lodówki, aby śmietana się ścięła - około 1 godz.
Na Śmietanę układamy truskawki ( jeżeli są duże można je przekroić na pół ) i zalewamy lekko tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godz., a najlepiej na całą noc.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz