niedziela, 2 czerwca 2019

Ciasto Kantyczka

Rewelacyjne ciasto, bardzo oryginalne, i do tego bardzo wiekowy przepis. Ciasto to można zaliczyć do tych mało słodkich, a jego zaletą jest kwaśny smak. A w przypadku ciasta to coś innego, coś nowego, coś genialnego.
Jednak mnie w tym cieście urzekło to, że za każdy razem kiedy go piekę to wychodzi inaczej - bo wszystko w tym cieście zależy od tego jak w trakcie pieczenia "ułoży się"i wyrośnie ciasto. Nadaje się na każdą domową uroczystość począwszy od imienin, a na weselu kończąc.



























Składniki na blachę 25x25 cm:
200 g masła
1,5 szkl. cukru
8 jajek
2,5 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ( na koniec)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. suchego maku
1 łyżki kakao
1 opakowanie biszkoptów okrągłych ( 200-250 g)
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych

Polewa:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki wiórków kokosowych lub innej posypki


Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i z białek ubić sztywną pianę.
Masło utrzeć z cukrem na gładki puch, wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku.


Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.


A na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie wymieszać.


Ciasto podzielić na 3 części.
Do pierwszej części dodać mak, do drugiej kakao, a do trzeciej części pozostałą 2 łyżki mąki.


Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na blachę wylewamy ciasto kakao.


Na ciasto wykładamy biszkopty, a biszkopty smarujemy dżemem.



Na dżem wykładamy ciasto makowe, na ciasto wykładamy biszkopty.


Na na biszkopty ponownie dżem, a na dżem wykładamy ciasto jasne.
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy około 50 min.


Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem i polać wystudzone ciasto.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz