piątek, 1 marca 2019

Drożdżówka z budyniem

Drożdżówka, to chyba jednak najlepsze ciasto na świecie. 
A drożdżówka z budyniem to już po prostu niebo w gębie - i nic dodać i nic ująć. 














SKŁADNIKI NA BLACHĘ 24 cm x 34 cm
500 g maki Basia
1 op. drożdży suchych 
200 ml ciepłego mleka
4-5 żółtek
6 łyżek cukru
3 łyżki śmietany najlepiej kremówki
100 g roztopionego masła
szczypta soli

DODATKOWO:
1 op. budyniu śmietankowego Winiary - przygotować wg. opisu na opakowaniu
400 ml. mleka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki wrzącej wody

WYKONANIE:
Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
Budyń ugotować i odstawić do wystudzenia, najlepiej przykryć folia, żeby nie zrobił się kożuch.

Make przesiać do miski zrobić dołek wsypać drożdże,1 łyżkę cukru i wlać 50 ml mleka.  Zarobić zaczyn łyżka podsypując delikatnie nie wielką ilością maki.. Zaczyn powinien być o konsystencji śmietany. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 min. ( w moim przypadku zawsze odstawiam na kuchenkę ). Zobacz Tutaj.
Po 15 min. do zaczynu dodajemy żółtka, cukier i mleko i zaczynamy wyrabianie ciasta ( które nie bardzo będzie chciało się kleić - to dobrze -  i wtedy wlewamy roztopione i przestudzone masło. I ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto od razu pięknie się połączy i jednocześnie zrobi się tłuste - bardzo dobrze. Najlepiej wtedy ciasto przełożyć na stół i lekko podsypać mąką, ale nie za dużo. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i lekko błyszczące. 
Miskę posypujemy mąką z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce ma około 1,5 godz. do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stół i odcinamy 280 g ciasta, które będzie spodem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy 280 g ciasta na całek powierzchni blachy.


Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na stole na prostokąt o wymiarach  35cm x 45cm. na tak rozwałkowany placek wykładamy wystudzony budyń i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni ciasta.


Na tak rozwałkowany placek wykładamy wystudzony budyń i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni ciasta.

Następnie ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i kroimy na plastry o grubości 3 cm.


Pokrojone plastry układamy na spodzie przygotowanego ciasta. Nie należy się martwic tym, że powstaną luki miedzy plastrami, częściowo znikną podczas wyrastania cista, a reszta podczas pieczenia.
Tak przygotowaną blachę z ciastem odkładamy na 20 min. do odpoczynku.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190*C i pieczemy 20-25 min.


Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190*C i pieczemy 20-25 min.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piec i odstawiamy do wystudzenia.


Gdy ciasto wystygnie robimy lukier: cukier puder + gorąca woda i energicznie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji, gęstość świeżej śmietany. Jeżeli wyjdzie za rzadki to dodajemy cukier, a jak za gęsty to dodajemy odrobinę wody.
Polewamy lukrem ciasto i pozostawiamy na 10-15 min. do zastygnięcia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz