poniedziałek, 25 marca 2019

Chleb na wodzie z ogórków kiszonych

Zawsze uważałam, że upieczenie chleba  - to "wyższa szkoła jazdy" i zwykły człowiek taki jak ja nie jest wstanie tego dokonać.
Oooo, jak ja się myliłam, kochani:))
A do zrobienia chleba na wodzie z ogórków to już w ogóle mówiłam, że jest to wręcz rzecz nie możliwa i niewykonalna. Wykonalna - bo taki właśnie chleb upiekłam i z wami chętnie się tym przepisem podzielę. Upieczenie tego chleba to najprostsza rzecz do zrobienia w kuchni, minimum pracy, a maksimum przyjemności delektowania się jedzeniem tego przepysznego chleba.



























Składniki na blachę 12cm x 30cm:
1, 5 szkl. maki pszennej
1,5 szkl. maki pełnoziarnistej
20 g drożdży
1/3 szkl. ciepłej wody
1 szkl. wody z kiszonych ogórków
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
oraz po 1 łyżce sezamu, Siemienia lnianego, słonecznika, otrąb owsianych, kminku.


Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier, zaczyn powinien zacząć się pienić - to dobry znak. Odstawiamy na 10 min.


W misce mieszamy mąki, dodajemy sól, wodę z ogórków kiszonych, wszystkie nasiona oraz zaczyn.


Wszystko dokładnie mieszamy drewniana łyżką, a otrzymana masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto na chleb, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 80-90 min. w moim przypadku wystarczyło 60 min. - ciasto wylewało mi się z blachy.


Przed pieczeniem chleb można posypać kminkiem lub czarnym Sezamem, ja nie posypałam.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210*C na 35-40 min.
Po upieczeniu od razu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz