Przyznaje,że jestem fanką galarety drobiowej, ale najczęściej jadałam ja zrobioną przez kogoś. Jednak od dzisiaj to ja już będę wszystkich częstować moją przepyszną galaretą drobiową.
Wyszłam przepyszna, i całkiem prosta w przygotowaniu, polecam!
Składniki:
5 udek kurczaka
około 2 litrów wody
2 średnie marchewki
1/2 pietruszki
1/4 selera
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 ugotowane jaja
2-3 łyżki kukurydzy
2 łyżeczki żelatyny
1 kostka rosołowa
sól, pierz ziołowy, prawdziwy, majeranek, tymianek
garść posiekanej pietruszki
Wykonanie:
Udka wyjemy usuwamy błonki.
Gotujemy jaja na twardo.
Tak przygotowane udka odstawiamy do odcieknięcia.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, prawdziwy, zioła, marchew, seler, pietruszkę i zaczynamy gotować.
Gdy woda nam się zagotuje wkładamy przygotowane udka, wody powinno być tyle, aby całkowicie przykryły mięso ( nadmiar wody możemy odlać ).
Mięso gotujemy do całkowitej miękkości, w trakcie gotowania dodajemy kostkę rosołową i możemy jeszcze doprawić bardziej do smaku.
W moim przypadku mięso gotowało się 30-40 min na wolnym ogniu.
Przed zakończeniem gotowania odbieramy z garnka 1/3 szkl rosołu w którym to rozpuszczamy żelatynę, którą następnie wlewamy do wyłączonego ( niegotującego się ) już rosołu z mięsem.
Pozostawiamy na 20 min do przestygnięcia.
Tak przygotowane mięso z dodatkami zalewamy przestudzonym rosołem i zostawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc
Wyjmujemy udka oddzielamy mięso od kości i układamy na półmisku i salaterkach.
Ugotowane jaja obieramy i kroimy na plastry i układamy w półmisku i salaterkach. Dodajemy ugotowana i pokrojoną w plastry marchewkę oraz kukurydzę i posiekaną pietruszkę.
Tak przygotowane mięso z dodatkami zalewamy przestudzonym rosołem i zostawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc
I mamy gotowe drobiowe galaretki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz