czwartek, 28 marca 2019

Galareta drobiowa

Przyznaje,że jestem fanką galarety drobiowej, ale najczęściej jadałam ja zrobioną przez kogoś. Jednak od dzisiaj to ja już będę wszystkich częstować moją przepyszną galaretą drobiową.
Wyszłam przepyszna, i całkiem prosta w przygotowaniu, polecam!



Składniki:
5 udek kurczaka
około 2 litrów wody
2 średnie marchewki
1/2 pietruszki 
1/4 selera
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 ugotowane jaja
2-3 łyżki kukurydzy
2 łyżeczki żelatyny
1 kostka rosołowa
sól, pierz ziołowy, prawdziwy, majeranek, tymianek
garść posiekanej pietruszki

Wykonanie:
Udka wyjemy usuwamy błonki.
Gotujemy jaja na twardo.
Tak przygotowane udka odstawiamy do odcieknięcia. 
Do garnka wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy, prawdziwy, zioła, marchew, seler, pietruszkę i zaczynamy gotować.
Gdy woda nam się zagotuje wkładamy przygotowane udka, wody powinno być tyle, aby całkowicie przykryły mięso ( nadmiar wody możemy odlać ).
Mięso gotujemy do całkowitej miękkości, w trakcie gotowania dodajemy kostkę rosołową i możemy jeszcze doprawić bardziej do smaku. 
W moim przypadku mięso gotowało się 30-40 min na wolnym ogniu.
Przed zakończeniem gotowania odbieramy z garnka 1/3 szkl rosołu w którym to rozpuszczamy żelatynę, którą następnie wlewamy do wyłączonego ( niegotującego się  ) już rosołu z mięsem.
Pozostawiamy na 20 min do przestygnięcia.

Tak przygotowane mięso z dodatkami zalewamy przestudzonym rosołem i zostawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc



Wyjmujemy udka oddzielamy mięso od kości i układamy na półmisku i salaterkach.
Ugotowane jaja obieramy i kroimy na plastry i układamy w półmisku i salaterkach. Dodajemy ugotowana i pokrojoną w plastry marchewkę oraz kukurydzę i posiekaną pietruszkę.


Tak przygotowane mięso z dodatkami zalewamy przestudzonym rosołem i zostawiamy na blacie do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc




I mamy gotowe drobiowe galaretki.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz