sobota, 23 lutego 2019

Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią

Przepis wygrzebany ze starej gazety, ale wart zrobienia.
Danie jest szybkie w wykonaniu, zdrowe i dietetyczne do zawiera tylko 370 kcal/porcji.
Tak, więc polecam tym wszystkim co liczą kalorie, jak i tym co chcą jadać zdrowo:))















SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
500 g mięsa mielonego
3 cukinie
2 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 mały koncentrat pomidorowy
300 g tartej mozzarelli
garść kukurydzy z puszki
1/2 czerwonej papryki
pęczek szczypiorku - pominęłam
suszona bazylia, oregano,
sól, pieprz ziołowy i prawdziwy
oliwa


PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię obrać i pokroić w krążki o grubości 0,5 cm ( inaczej będzie twarda ). Posolić i odstawić
    na 15 min., żeby puściła sok. Następnie wycieramy papierowym ręcznikiem.


2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmarzamy na złoto.
    Następniedodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, a po 5 min. dodajemy
    mięso mielone. Wszystko smażymy na średnim ogniu przez około 10 min.


3. Dodajemy sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko znowu          dusimy przez 10 min. Wsypujemy zioła, sól i pieprz, a następnie wszystko mieszamy.


4. Krązki cukini układamy w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Wykładamy 1/2 mięsa i      przykrywamy drugą warstwą cukini, na którą wykładamy pozostałą część mięsa. Mięso
    posypujemy serem i przykrywamy pozostałą cukinią.




5. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy około 35 min. 
    Upieczoną zapiekanke można posypać posiekanym szczypiorkiem.


     
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz