Chyba, nie, bo tego ciasta nie da się nie lubić.
Ten przepis jest tak stary, że chyba dinozaury jeszcze pamięta, ale na bardzo długo zapomniany prze zemnie. Ciasto nie jest trudne, choć na pierwszy rzut oka, tak wygląda. W tym cieście smak jabłek jest przełamany smakiem ciasta orzechowego i to właśnie daje niezapomniane wrażenie smakowe.
Jednym słowem mówiąc, cisto warte jest tych wszystkich kalorii, które w nim jest.
Polecam na niedziele do kawki lub uroczystości rodzinne na których goście będą się "bili" o każdy kawałek.
Składniki na blachę 24cm x 26cm ( najlepsza blacha, to taka ze ściąganą obręczą ):
Ciasto kruche:
400g mąki Basia
5 żółtek
150g zimnego masła
1 łyżeczka smalcu
150g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
Masa jabłkowa:
około 3 kg jabłek najlepsza Reneta
150g cukru
1 op. galaretki cytrynowej
cynamon
kardamon
Ciasto kokosowe:
5 białek
150g cukru
100g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto orzechowe:
5 jajek
150g cukru
3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
ponad to:
3 łyżki cukru pudru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Masa jabłkowa:
- Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. jabłka wstawiamy na gaz i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
- Wsypujemy cukier, galaretkę, cynamon i kardamon i dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto kruche:
- Masło siekamy z przygotowaną mąką, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy cisto.
- Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, jedną część wykładamy na blachę wyłożoną papierem i tam zostawiamy. A drugą również wykładamy na papierze na blachę, ale po wyłożeniu wyciągamy z blachy i wkładamy do lodówki wraz z papierem.
- Na ciasto wykładamy wystudzone jabłka, i wyrównujemy powierzchnię.
Masa kokosowa:
- Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, wiórki kokosowe i mąkę. Gotową masę wykładamy na jabłka i wyrównujemy powierzchnię.
Masa orzechowa:
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka - od tego momentu zaczynamy mieszać. Wsypujemy zmielone orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wylewamy na masę z białek.
- Następnie na ciasto orzechowe wykładamy schłodzone ciasto kruche, obracamy do góry papierem i delikatnie zdejmujemy go z ciasta.
- Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego pieca.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 165-170*C około 30-35 min.
- Po upieczeniu ciasto wykładamy z pieca, czekamy max. 15 min. do przestudzenia blachy. Następnie z blachy ściągamy obręcz. A na ciasto kładziemy tacę i obracamy ciasto do góry nogami tak, aby górna część stała się spodem.
- Cukier puder zalewamy 2 łyżkami wrzącej wody i dokładnie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji ( gęstość ciasta naleśnikowego ). I wylewamy nie równomiernie na ciasto.
- Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i również wylewamy nierównomiernie na ciasto - powstaną takie sobie esy floresy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz