piątek, 5 października 2018

Rafaello na krakersach

Ciasto Rafaello, od kiedy je mam? 
Noooo, już chyba  bardzo długo, a już wiem.
Dostałam go wtedy ( 2003 r.) w swojej nowej pracy od znajomej, a teraz od najlepszej przyjaciółki.
Pamiętam, że ciasto Największe wrażenie zrobiło na moim tacie, który do końca swoich dni był jego największym fanem i gdy tylko przyjeżdżałam do domu na święta czy urlop to od razu musiało ono być na powitanie.
Ciasto jest bardzo proste, bez pieczenia, i co najważniejsze zawsze wychodzi. :))
A w smaku zupełnie inne od wszystkich, jego smak przełamany słodkością ze smakiem słonych krakersów. Efekt piorunujących dla każdego podniebienia i uwieście na jednym kawałku się nie skończy wasza degustacja.

Składniki na blachę 24x34 cm:
2 duże op. krakersów Lajkonik
2 budynie śmietankowe ( może być masa karpatka )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja
3/4 szkl. cukru
4 szkl. mleka
13/4 kostki miękkiego masła
1 op. 200 g wiórków kokosowych

Wykonanie:
Zagotować 3 szkl. mleka. a w pozostałej jednej szkl. rozmieszać budynie wraz z jajkami i cukrem.
Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniowo-jajeczną i ciągle mieszać, aby nie powstały grudy.
Ugotowany budyń pozostawiamy do wystudzenia.
Masło miksujemy na puch i dodajemy partiami masę budyniową, do dokładnego połączenia się masy z masłem ( nie róbcie tego nigdy na odwrót czyli do masy nie dodawajcie masła  bo się zważy i masa do wywalenia ).
Do utartej masy na koniec wsypujemy około 150 g wiórek kokosowych i już na najniższych obrotach mieszamy do połączenia się z masą.
Przygotowaną masę dzielimy na 5 części ( minimum 4 części ).

Blachę wykładamy folią aluminiową.
Na dnie blachy wykładamy szczelnie krakersy, a na krakersy 1/5 masy.

Na masę układamy kolejną warstwę krakersów i tak powtarzamy jeszcze 4 razy.
Do wyłożenia 5 warstw krakersów i masy.
Ostatnia  - wierzchnia warstwa to warstwa masy, którą posypujemy grubą warstwą pozostałych wiórek kokosowych.


Ciasto w przekroju, wygląda znakomicie.


 Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz