To kruche i słodkie ciasteczka, takie po prostu do pochrupania.
A ze stołu znikają tak szybko jak się pojawiają i znikają Duchy w tę właśnie noc:-))
Składniki na około 50 paluchów:
1 kostka miękkiego masła
3/4 szkl. cukru
2 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego
2,5 szkl. mąki Basia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
1/2 szkl. blanszowanych migdałów
Wykonanie:
Ubić masło z cukrem na puszystą masę
Dodać jajka i cukier waniliowy
Następnie wsypać Mąkę proszkiem i sól.
Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 10 minut.
Po tym czasie urwać kawałek ciasta i robić wałki, a następnie formować paluchy.
Paluchy robimy na długość 5-6 cm.
I tępą stroną noża nacinamy zgięcia/kosteczki na palcach.
W miejscu gdzie powinny być paznokcie wciskamy migdał.
Ponieważ ciasto w piekarniku dość mocno rośnie, najlepiej formować paluchy wielkości małego palca.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10-12 min. ( ja piekę w temperaturze. 195*C, około 7-8 min. )
Paluchy po upieczeniu powinny być lekko przyrumienione.
Studzimy i gotowe.
Można zajadać, a do kawki najlepsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz