Do jego upieczenia często używa się też przypraw, by jego smak był bardziej wyrazisty. Krótko mówiąc po prostu słodko-ostre ciasto bananowe:-))
Jest szybki w przygotowaniu, pieczony na sodzie i choć można stosować różne warianty w jego pieczeniu np. nie którzy dodają owoce suszone, przyprawy, i orzechy. No i można go zamrażać nawet na dłuższy okres czasu.
Dzisiaj przedstawie najprostszą wersję tego chlebka, bez żadnych dodatków.
Składniki na keksówkę 10 x 30 cm.
2 szkl. mąki Basia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczka cynamonu
3-4 mocno dojrzałe banany
80 g roztopionego masła
1/2 szkl. drobnego cukru
2 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, cukier + cukier waniliowy i cynamon przesiać i odstawić.
W dużym naczyniu rozgnieść banany widelcem i wymieszać z roztopionym masłem - nie ma potrzeby używania miksera.
Wymieszać cukry z roztrzepanymi jajami i dodać do bananów.
Na końcu dodajemy mąkę z solą i cynamonem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170*C przez 50 min, lub krócej do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z pieca.
Wystudzić w blaszce.
Smacznego:-))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz