sobota, 15 września 2018

Sok winogronowo-jabkowy z imbirem

Zawsze miałam problem co zrobić z nadmiarem winogronu, który rok w rok obradza jak oszalały.
Dzisiaj już wiem.
Wyciskam sok przez wyciskarkę wolnoobrotową w połączeniu z innymi owocami.
Sok wychodzi rewelacja, same jeno witaminy, i taki gesty, i taki swojski, i w takim pięknym bordowym kolorze.
Po prostu uwielbiam i wam również polecam robienie soków z własnych owoców i nie tylko.


Składniki na ponad 3 litry soku:
około 2 kg czarnego winogrona
12 jabłek
1 pomarańcza 
4 plastry po 1cm imbiru
1 szkl. wody mineralnej

Owoce umyć, 
Pokroić na ćwiartki, a w przypadku jabłek pozbawić gniazd.
Winogrona umyć i poobrywać z kiści.


Pomarańcza obrać i podzielić na cząstki.
Imbir obrać i pokroić na około 1 cm plastry.
Owoce wrzucamy na przemian do dodajnika wyciskarki.

Na koniec gdy przeciśniemy już wszystkie owoce wlewamy wodę, aby zebrała pozostały miąższ na ściankach wyciskarki.
I tak mamy przepyszny sok na jesienne wieczory.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz