sobota, 6 października 2018

Ciasto Pijak ( stary oryginalny przepis )

Chciałam się z Wami podzielić prawdziwym, najstarszym i na 100% oryginalnym  przepisem na "Ciasto Pijak" jaki znam  i jaki robiła i robi moja mama i jaki robię ja. 
Przepis na to ciasto jest w moim domu dokładnie od 1989 roku i jest to najbardziej oryginalny przepis na to "Ciasto Pijak". 
I przez wiele lat było to drugie ciasto po Cyckach Murzynki, które było obowiązkowym ciastem na każdej uroczystości w domu
Pamiętam jako młoda dziewczyna, gdy jadłam go pierwszy raz - to było "niebo w gębie" dosłownie i w przenośni, co dla nie których do lata świetlne... :)). Wiem, wiem, dinozaurem jestem?!
I to jest prawdziwy Pijak, a nie ta podróbka, która krąży po internecie.
A przepis na ciasto Cycki Murzynki - oryginalny przepis jest Tutaj


Składniki na blachę 24x34 cm:
Biszkopt
5 jaj
1 szkl. mąki tortowej
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka octu

Krem budyniowy:
1 opakowanie kremu karpatka
0,5 litra mleka
3/4 kostki masła
50 ml Whisky

dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub jeżynowy
2 op. małych herbatników lub 1 op. herbatników duże
2 galaretki najlepiej czerwone
3 szkl. wody do rozpuszczenia galaretki
2x1/2 szkl. wina
2x50 ml Whisky
1 tabliczka czekolady
posypka

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitych białek dodajemy cukier i nadal ubijamy.
Żółtka roztrzepujemy widelcem i wlewamy ocet, i dodajemy do białek.
Make przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia.
Następnie zmniejszamy obroty na najniższe i delikatnie wsypujemy mąkę wraz z proszkiem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Ciasto pieczemy około 20 min. w temperaturze 160*C
Po upieczeniu studzimy, a następnie przekrajamy wzdłuż na 2 placki.

Krem budyniowy:
Krem gotujemy wg opisu na torebce, studzimy.
Masło ucieramy na puch i partiami dodajemy masę budyniową i ubijamy na gładką masę.
Do gotowego kremu delikatnie i bardzo powoli wlewamy whisky ( jeżeli wlejemy za szybko masa się zważy i jest do wywalenia ).


Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż.
Blachę wykładamy folią aluminiową i wkładamy pierwszy placek biszkopta, który nasączamy 1/2 szkl. wina+ 50ml whisky.
Na nasączony biszkopt rozsmarowujemy dżem.
Na dżem wykładamy 1/2 część masy budyniowej
Wykładamy 2 placek biszkoptowy nasączamy alkoholem. 
Wykładamy 2 część masy budyniowej.
Na masę budyniową wykładamy już lekko stężałą galaretkę.


Do miseczki wlewamy  wino i whisky.
Herbatniki moczymy w alkoholu i układamy na galaretce.


Herbatniki moczymy w alkoholu i układamy na galaretce.

Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Po rozpuszczeniu polewamy herbatniki i posypujemy posypką.


Gotowe ciasto najlepiej wstawić do lodówki na około 5-6 godz. ( najlepiej zrobić wieczorem i na całą  noc wstawić do lodówki ).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz