W najlepszym sklepie RYBNYM w Gdańsku na ul. Jana z Kolna można kupić najlepsze i najświeższe ryby chyba w całym Gdańsku, a może nawet w trójmieście, a może nawet na ...))
I co?
I bingo!
Zrobiły taką furorę, że zagoszczą na moim stole na stałe:))
Składniki do przygotowania makreli:
2-3 świeże makrele
przyprawy: pierz cytrynowy, ziołowy, czarny, papryka, chili, sól,
zioła: bazylia, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, suszone pomidory, majeranek
3 łyżeczki musztardy Kaszubskiej lub rosyjskiej ( podobna w smaku )
1/2 szkl. oleju kujawskiego
Wykonanie:
Makrele umyć, odsączyć i przyprawić wszystkimi przyprawami i ziołami.
Odstawić na około 3-4 godz.
Po tym czasie smarujemy wnętrze ryby musztardą i odstawiamy na 30 min.
Następnie na dużej i w miarę wysokiej patelni rozgrzewamy olej.
Na gorącym oleju układamy ryby i przykrywamy pokrywką.
Ryby pieczemy na średnim ogniu z obydwu stron 10-15 min.
Składniki na sos grzybowy:
300 g grzybów kurek lub opieniek
2 łyżki oleju
1 cebula
1 kostka rosołowa
1 szkl. wody
250 ml. śmietany kremówki 30%
sól, pierz czarny, ziołowy, papryka, carry, bazylia, zioła prowansalskie,
koper
Przygotowanie sosu:
Gdy ryba przechodzi przyprawami, przygotowujemy w tym czasie sos.
W rondlu lub patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Cebule zeszklić na złoto.
Do cebuli dodajemy grzyby i dusimy 2-3 min.
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i wlewamy do grzybów i dodajemy wszystkie przyprawy.
Grzyby w rosole dusimy 10-12 min. na wolnym ogniu.
Gdy woda częściowo odparuje wlewamy po woli śmietankę ciągle mieszając do zgęstnienia.
Na koniec dodajemy koperek.
I sos gotowy.
Po upieczeniu ryby przekładamy na talerz polewamy sosem grzybowym i możemy podawać z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem.
W moim przypadku była o sama ryba z sosem i mizerią ( wiem wiem, że mizeria to nie najlepsza surówka do ryby, ale w moim domu wszyscy jesteśmy fanami mizerii ).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz