Przypuszczam, że wszyscy, którzy czytali pierwszy raz nazwę tego ciasta mieli taką samą minę jak ja, gdy pierwszy raz czytałam jego nazwę:))
Wystarczy się dobrze przyjrzeć i widzi się tę zgodność z nazwą.
Ciasto jest pyszniutkie, i dla mnie takie ekskluzywne, i choć dużo go łączy z ciastem Cycki Murzynki to jednak jest inne i wyjątkowe:-))
Składniki na blachę 26 x36 cm:
Biszkopt
6 jaj
1 szkl. mąki Basia
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao Decomoreno
Ciasto kokosowo-makowe
5 białek
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszki do pieczenia
1 łyżka mąki
100 g wiórków kokosowych
2/3 szkl. suchego maku
Masa:
5 żółtek
1 szkl. kwaśnej śmietany
1 litr mleka
6 łyżek cukru
180-200g serka homogenizowanego waniliowego lub 150 g serka mascarpone
1 kostka miękkiego masła
ponadto:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 żółte galaretki
garść rodzynek
słoiczek kwaśnych powideł
Wykonanie:
Biszkopt:
Ubić białka na sztywno
Dodać cukier, ubijać dalej.
Dodać roztrzepane żółtka i nadal ubijać.
Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.
W mikserze zmniejszyć obroty na najniższe.
Partiami dodawać do ubitych jaj mąkę z proszkiem i kakao.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Piec 20-25 minut, w temperaturze 170*C,
Po upieczeniu wyjąć z pieca i odstawić do wystygnięcia.
Ciasto kokosowo-makowe:
Białka ubić na sztywno.
Dodać cukier i nadal ubijać.
Dodać wiórki kokosowe i mak i nadal ubijać.
Zmniejszyć obroty na najniższe
Wsypać proszek i mąkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Piec 40 min. w temperaturze 180*C.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia
Masa:
Zgotować mleko z cukrem.
Żółtka roztrzepać ze śmietaną wlać do mleka i ponownie zagotować.
Po ponownym zagotowaniu odstawić na 30 min. do przestygnięcia.
Następnie na miskę rozłożyć ściereczkę lnianą i przelać serwatkę i lekko dociskać ręką pozbywająć się nadmiaru wody.
Po przeciśnięciu powinien pozostać tylko serek, który pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie ucieramy masło na puch i stopniowo dodajemy nasz serek.
Do utartego serka z masłem dodajemy serek mascarpone i już tylko łyżką delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
WYKONANIE CIASTA:
Galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzącej wody i odstawić do zgęstnienia.
Biszkopt kroimy na dwie części.
Biszkopt można skropić wodą z cytryną.
Na biszkopt wykładamy powidła i cieniutką warstwę rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta.
Następnie wykładamy 1/3 masy serowej i równomiernie rozsmarowujemy na powidłach.
Masę przykrywamy ciastem kokosowo-makowym, również można go lekko skropić wodą z cytryną.
Na ciasto wykładamy kolejną część masy serowej i rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta.
Na masę układamy drugi placek kakaowy i smarujemy resztą masy serowej, na której układamy okrągłe biszkopty.
Następnie na środku biszkoptów przyklejamy rodzynki posmarowane resztkami masy.
Zgęstniałą galaretkę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz