sobota, 3 listopada 2018

Ciasto Porno

Tak, tak, "Porno", nie pomyliłam się wpisując nazwę tego ciasta.
Przypuszczam, że wszyscy, którzy czytali pierwszy raz nazwę tego ciasta mieli taką samą minę jak ja, gdy pierwszy raz czytałam jego nazwę:))
Wystarczy się dobrze przyjrzeć i widzi się tę zgodność z nazwą.
Ciasto jest pyszniutkie, i dla mnie takie ekskluzywne, i choć dużo go łączy z ciastem Cycki Murzynki to jednak jest inne i wyjątkowe:-))


Składniki na blachę 26 x36 cm:
Biszkopt
6 jaj
1 szkl. mąki Basia
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao Decomoreno

Ciasto kokosowo-makowe
5 białek
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszki do pieczenia
1 łyżka mąki 
100 g wiórków kokosowych
2/3 szkl. suchego maku

Masa:
5 żółtek
1 szkl. kwaśnej śmietany 
1 litr mleka
6 łyżek cukru
180-200g serka homogenizowanego waniliowego lub 150 g serka mascarpone
1 kostka miękkiego masła

ponadto:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 żółte galaretki
garść rodzynek
słoiczek kwaśnych powideł



Wykonanie:
Biszkopt: 
Ubić białka na sztywno
Dodać cukier, ubijać dalej.
Dodać roztrzepane żółtka i nadal ubijać.
Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.
W mikserze zmniejszyć obroty na najniższe.
Partiami dodawać do ubitych jaj mąkę z proszkiem i kakao.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Piec 20-25 minut, w temperaturze 170*C, 
Po upieczeniu wyjąć z pieca i odstawić do wystygnięcia.

Ciasto kokosowo-makowe:
Białka ubić na sztywno.
Dodać cukier i nadal ubijać.
Dodać wiórki kokosowe i mak i nadal ubijać.
Zmniejszyć obroty na najniższe
Wsypać proszek i mąkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Piec 40 min. w temperaturze 180*C.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia

Masa:
Zgotować mleko z cukrem.
Żółtka roztrzepać ze śmietaną wlać do mleka i ponownie zagotować.



Po ponownym zagotowaniu odstawić na 30 min. do przestygnięcia.
Następnie na miskę rozłożyć ściereczkę lnianą i przelać serwatkę i lekko dociskać ręką pozbywająć się nadmiaru wody.


Po przeciśnięciu powinien pozostać tylko serek, który pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie ucieramy masło na puch i stopniowo dodajemy nasz serek.
Do utartego serka z masłem dodajemy serek mascarpone i już tylko łyżką delikatnie mieszamy do połączenia się składników.


WYKONANIE CIASTA:
Galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzącej wody i odstawić do zgęstnienia.

Biszkopt kroimy na dwie części. 
Biszkopt można skropić wodą z cytryną.
Na biszkopt wykładamy powidła i cieniutką warstwę rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta.
Następnie wykładamy 1/3 masy serowej i równomiernie rozsmarowujemy na powidłach.


Masę przykrywamy ciastem kokosowo-makowym, również można go lekko skropić wodą z cytryną.


Na ciasto wykładamy kolejną część masy serowej i rozsmarowujemy po całej powierzchni ciasta.


Na masę układamy drugi placek kakaowy i smarujemy resztą masy serowej, na której układamy okrągłe biszkopty.
Następnie na środku biszkoptów przyklejamy rodzynki posmarowane resztkami masy.


Zgęstniałą galaretkę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.






SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz