piątek, 1 maja 2020

Kokosanki ciasteczka

Ciasteczka Kokosanki, kto ich nie jadł, i kto ich nie lubi?!
Wydaje się, że w przygotowaniu nie są proste - a to błąd.
Przepis zawiera tylko 4 składniki. A przygotowanie ich jest banalnie proste, nawet dla laika kulinarnego.
Polecam wszystkim do niedzielnej kawusi:-))

Jedna kokosanka zawiera 131 kalorii - jako ciekawostka i dla tych co ciągle liczą kalorie.


























Składniki na około 55 ciasteczek:
300 g wiórków kokosowych
4 białka
100 g masła
180 g cukru
szczypta soli

Wykonanie:
Masło roztapiamy w garnku.
Do roztopionego masła wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy powstałą masę.
Gotową masę pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę - ubijania nie przerywamy.
Do ubitej na sztywno białek wsypujemy stopniowo cukier nadal ubijając.
Gdy białka będą już ubite, dodajemy do białek wystudzoną masę kokosową i delikatnie mieszamy wszystkie składniki do ich połączenia się.


Konsystencja masy powinna być dość gęsta.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczka lub ręką wykładamy masę formując kulkę wielkości orzecha włoskiego i lekko wyciągając czubek ku górze.


Gotowe kokosanki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 15-20 min.
Upieczone kokosanki powinny nabrać złocistego koloru i na zewnątrz powinny być chrupiące, a wewnątrz miękkie.



Dobra Rada:
Kokosanki można zamknąć w szczelnym pojemniku, w tedy zachowamy ich świeżość o kilka dni dłużej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz