Tak mi się kiedyś powiedziało i tak zostało do dzisiaj, właściwie powinnam mówić Serniko-Makowiec lub "Dwa w jednym"😈😈.
Przepis na to przepyszne ciasto mam w swoim kulinarnym zeszycie już ładnych paręnaście lat. I choć przepis uległ lekkiej "modernizacji" kulinarnej w trakcie pierwszego pieczenia z późniejszymi ulepszeniami. To od dobrych kilku lat uzyskał status "dopieszczony na maxa":-))
Ciasto jest przepyszne, ponieważ smak wykwintnego i delikatnego sera przełamany jest smakiem prawdziwego słodkiego maku z kakaową nutą - po prostu poezja smaku.
W oryginalnym przepisie Serniko-Makowiec robi się warstwowo - warstwa masy serowej przykryta warstwą masy makowej< ja jednak troszkę zaszalałam i zrobiłam szachownicę serowo-makową.
Uwielbiam to ciasto, jak i reszta mojej rodziny.
Polecam to ciasto na wszystkie uroczystości rodzinne, jak również święta.
Podane składnik są na blachę 25x28 cm lub 26x30 cm.
Składniki na ciasto serowe:
do 1 kg twarogu śmietankowego ze Strzałkowa lub 1 kg sera klinek (tłustego)
2 średnie ugotowane ziemniaki
8 jaj
3/4 kostki masła
1 szkl. cukru
400 ml serka homogenizowanego śmietankowego
sok z 1 limonki lub cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka kaszy manny
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
Składniki na masę makową:
2 czubate szklanki maku suchego
2/3 szkl. ulubionych orzechów (orzechy włoskie, nerkowca, laskowe i migdały)
200 g miękkiego masła
6 jaj
3/4 szkl. cukru
2 czubate łyżki miodu
2 łyżeczki kakao
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Uwaga:
Nigdy do pieczenia sernika, ani makowca nie używam "ser z wiaderka" jak również gotowej masy makowej w puszce - więc nie wiem czy sernik i makowiec z czegoś takiego wyjdzie i czy będzie dobry.
Wykonanie:
Masa Serowa:
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie - możemy je również ugotować, wraz z ziemniakami do obiadu, nawet dzień wcześniej.
W metalowym garnuszku rozpuszczamy masło.
Ser mielimy przez maszynkę razem z ziemniakami.
W makutrze ucieramy żółtka z cukrem na puch, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Do utartych żółtek dodajemy partiami zmielony twaróg z ziemniakami, ciągle ucierając.
Gdy dodamy cały ser, chwilę ucieramy do całkowitego połączenia się składników.
Następnie dodajemy raz łyżkę serka homogenizowanego, raz łyżkę roztopionego masła - i tak na przemian, ciągle ucierając.
Nie przerywając ucierania wsypujemy proszek budyniowy, a następnie dodajemy kaszę mannę.
Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy nadal ucierając masę serową.
Na sam koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy już drewniana łyżką do połączenia się białek z masą serową.
Masa Makowa:
Mak ugotować i odcedzić na pieluchę, najlepiej dzień wcześniej.
Ugotowany mak mielimy przez maszynkę razem z orzechami.
W makutrze ucieramy żółtka z masłem na puch i dodajemy po trochę cukier, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Gdy cukier dobrze się rozetrze, po łyżce dodajemy zmielony mak i ucieramy.
Następnie dodajemy miód i dokładnie rozcieramy w masie makowej.
Wsypujemy kakao, mąkę tortową, bułkę tartą, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy wszystkie składniki.
Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
A teraz zabawa:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy po łyżce na przemiennie obok siebie raz masę serową raz masę makową na całej blaszce.
Natomiast drugą warstwę wykładamy odwrotnie, na masę serową kładziemy masę makową, a na masę makową kładziemy masę serową.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190*C i pieczemy 1 godzinę do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu przygotowujemy lukier:
Cukier puder zalewamy wrzątkiem i energicznie mieszamy do powstania jednolitej masy.
Gotowym lukrem, lejemy esy-floresy po wystudzonym cieście.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz