sobota, 23 maja 2020

Słodkie Doniczki pełne piachu i kamieni

Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten deser to lekko mnie przytkało.
No bo, jak można zrobić takie cudo kulinarne?
A no, można?
I powiem więcej, jest to najprostszy i najsłodszy deser jaki w życiu jadłam.
Polecam na każdą uroczystość i nie tylko, a gwarantuje, że zrobi furorę nie tylko wśród najmłodszych gości.















Składniki na 5-6 doniczek:

5-6 miękkich plastikowych kubeczków
1 czekolada gorzka ( u mnie 2 czekolady gorzkie )
1 czekolada mleczna
1 łyżka masła
500 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
1 op. śmietan-fixu
1 cukier waniliowy
2 op. herbatników maślanych
1 opakowanie kamyczków lub m&m's

II wersja do dekoracji
2 op. herbatników kakaowych
tryskawki, borówki, maliny lub inne owoce  do dekoracji

Wykonanie:
Herbatniki dokładnie kruszymy na pył.


Czekolady z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Każdy kubeczek nacinamy od góry w kilku miejscach.
Rozpuszczoną czekoladą dokładnie smarujemy od wewnątrz plastikowe kubeczki i wkładamy do zamrażarki na 15-20 min każdy.


Gdy czekolada zastyga w zamrażarce w tym czasie przygotowujemy masę.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać na niskich obrotach.
Następnie dodajemy śmietan-fix i nadal ubijamy na niskich obrotach.
Gdy śmietana zaczyna lekko się zagęszczać stopniowo dodajemy serek mascarpone i ubijamy.
Gotową masę wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Po dokładnym zastygnięciu czekolady w kubeczkach delikatnie odrywamy nadcięte paski kubeczka.
A następnie wyjmujemy powstałą doniczkę.


Gotowe doniczki wypełniamy warstwami: pokruszone ciastka, na ciastka wykładamy masę śmietanową, a następnie ciastka, masa śmietanowa i znowu ciastka.


Na gotową wypełnioną doniczkę wykładamy kamyczki lub m&m's i ponownie wkładamy do lodówki do schłodzenia.



P.S
Cukierki można zastąpić świeżymi owocami - wszystko według uznania i fantazji.


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz