piątek, 24 kwietnia 2020

Napoleonki - Kremówki Papieskie

Napoleonki czy jak kto woli Kremówki Papieskie - najlepsze ciasto/ciastko jakie pamiętam z dzieciństwa.
Ciast, które rozpływa się w ustach przy każdym kęsie i każdy kęs powoduje, że chcesz jeszcze więcej i więcej. I zawsze degustacja nie kończy się jednym kawałku, nawet gdy jesteś na diecie:-))















Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 budynie śmietankowe z cukrem+ 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru jeżeli lubimy mocno słodkie
3 szkl. mleka
3/4 kostki miękkiego masła

dodatkowo:
cukier puder


Wykonanie:
Wykonanie ciasta zaczynamy od ugotowania budyniu:
W wysokim naczyniu gotujemy 2,5 szkl. mleka, a w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń wraz z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Gdy mleka się zagotuje wlewamy budyń i energicznie mieszamy łyżką do rozprowadzenia budyniu.
Budyń mieszamy tak długo, aby rozpuściły się wszystkie grudki.
Ugotowany gęsty budyń odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto francuskie wyjmujemy z folii i  rozwijamy.
Składamy na pół i przecinamy.
Przecięte ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 210*C i pieczemy 20-25 min.
Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

W naczyniu rozcieramy masło na puch, do masła dodajemy po łyżce zimny budyń i nadal ucieramy.
Masę budyniową dokładnie rozcieramy do powstania jednolitej puszystej masy budyniowej.
Masę budyniową wykładamy na upieczone ciasto francuskie i wyrównujemy, przykrywamy drugim plackiem ciasta francuskiego i lekko dociskamy ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4 godz., a najlepiej na całą noc.
Schłodzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem i kroimy na kwadratowe kawałki - 12 porcji.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz