sobota, 30 maja 2020

Babka Herbaciana

Babka, ciasto znane przez wszystkich.
Ciasto, które zawsze kojarzy mi się z latem na wsi.
A babka herbaciana, to zupełnie coś innego - bardzo wilgotna, a w smaku z delikatnym posmakiem herbaty, a najciekawsze jest to, że wygląda jak zakalec, a zakalcem wcale nie jest - nawet ja nie dałam nabrać👍👍
Powiem tak, bardzo ciekawe ciasto, polecam do niedzielnej kawusi!!















SKŁADNIKI:
1 szkl. czarnej herbaty
120 g masła
120 g cukru
4 jaja
szczypta soli
350 g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Zaparzyć herbatę i pozostawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem.
Dodać jaja i sól nadal miksować na niskich obrotach.
Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać na wolnych obrotach.
Na koniec wlewamy wolnym strumieniem zimną herbatę i nadal miksujemy na wolnych obrotach.
Gotowe ciasto przekłożyć do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną.
Ja użyłam formy silikonowej - tej nie trzeba smarować.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C i piec około 50 min.
Przestudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.



Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz