niedziela, 14 kwietnia 2019

Sernik Śnieżny Puch - ciasto bez pieczenia

Ten Sernik to najszybszy sernik jaki kiedykolwiek robiłam.
Nie jest pracochłonny, łatwy w przygotowaniu, więc każdy powinnien sobie z nim poradzić.
Polecam nawet na Święta.


























Składniki na tortownicę 26 cm:
Masa serowa:
250 ml śmietany kremówki
500 g twarogu śmietankowego ( u mnie Strzałkowo, ale jak ktoś lubi może być z wiaderka )
2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
500 ml wody do rozpuszczenia galaretek
3 łyżki cukru pudru ( ja pominęłam )
1 op. małe cukru waniliowego

Posypka Kokosowa:
1 łyżka masła
100 g wiórków kokosowych
1 łyżka miodu ( zamieniłam z cukrem )

I wersja Spodu - dla leniwych:
Herbatniki maślane do wyłożenia spodu blachy.

II wersja spodu, którą ja wykorzystałam:
10 herbatników pełnoziarnistych
1/3 szkl. orzechów włoskich
1/3 szkl. orzechów nerkowca
1/3 szkl. orzechów laskowych - jeżeli ktoś jest uczulony to można pominąć
1/3 szkl. migdałów
2 łyżki rozpuszczonego masła


Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do miski blendera wsypujemy ciastka i wszystkie orzechy - kruszymy/blendujemy, wlewamy masło i dokładnie mieszamy.
Tortownice wykładamy folia aluminiową.
Powstały spód wykładamy na całą powierzchnię tortownicy i lekko ugniatamy.


Tortownice wkładamy do lodówki, a my bierzemy się za robienie masy serowej.
Do miski miksera wlać śmietanę kremówkę, ubić na sztywno.


Następnie dodawać do śmietany po łyżce twarogu ciągle mieszając mikserem.
Wsypać cukier puder i cukier waniliowy.


Na koniec wlewamy cieniutkim strumieniem wystudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy.


Następnie masę serową wylewamy na spód orzechowy i wstawiamy do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi, na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy wiórki kokosowe. Cały czas mieszając smażymy wiórki, aż nabiorą złotego koloru. Do zarumienionych wiórek dodajemy miód i delikatnie mieszamy do połączenia się.


Przestudzoną posypkę wysypujemy równomiernie na wierzch masy serowej i ponownie wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.



Gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz