Ten Sernik to najszybszy sernik jaki kiedykolwiek robiłam.
Nie jest pracochłonny, łatwy w przygotowaniu, więc każdy powinnien sobie z nim poradzić.
Polecam nawet na Święta.
Składniki na tortownicę 26 cm:
Masa serowa:
250 ml śmietany kremówki
500 g twarogu śmietankowego ( u mnie Strzałkowo, ale jak ktoś lubi może być z wiaderka )
2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
500 ml wody do rozpuszczenia galaretek
3 łyżki cukru pudru ( ja pominęłam )
1 op. małe cukru waniliowego
Posypka Kokosowa:
1 łyżka masła
100 g wiórków kokosowych
1 łyżka miodu ( zamieniłam z cukrem )
I wersja Spodu - dla leniwych:
Herbatniki maślane do wyłożenia spodu blachy.
II wersja spodu, którą ja wykorzystałam:
10 herbatników pełnoziarnistych
1/3 szkl. orzechów włoskich
1/3 szkl. orzechów nerkowca
1/3 szkl. orzechów laskowych - jeżeli ktoś jest uczulony to można pominąć
1/3 szkl. migdałów
2 łyżki rozpuszczonego masła
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do miski blendera wsypujemy ciastka i wszystkie orzechy - kruszymy/blendujemy, wlewamy masło i dokładnie mieszamy.
Tortownice wykładamy folia aluminiową.
Powstały spód wykładamy na całą powierzchnię tortownicy i lekko ugniatamy.
Tortownice wkładamy do lodówki, a my bierzemy się za robienie masy serowej.
Do miski miksera wlać śmietanę kremówkę, ubić na sztywno.
Następnie dodawać do śmietany po łyżce twarogu ciągle mieszając mikserem.
Wsypać cukier puder i cukier waniliowy.
Na koniec wlewamy cieniutkim strumieniem wystudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy.
Następnie masę serową wylewamy na spód orzechowy i wstawiamy do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi, na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy wiórki kokosowe. Cały czas mieszając smażymy wiórki, aż nabiorą złotego koloru. Do zarumienionych wiórek dodajemy miód i delikatnie mieszamy do połączenia się.
Przestudzoną posypkę wysypujemy równomiernie na wierzch masy serowej i ponownie wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
Gotowe.
Smacznego!
Witajcie Kochani! Na moim blogu dowiecie się jak smacznie i zdrowo zjeść, ale i nie tylko - bo będę również serwować kosmiczne bomby kaloryczne w postaci ciast tortów i innych pyszności. Jednak nie zapomnę o mojej drugiej pasji czyli szydełkowaniu, tutaj dowiecie się jak zrobiłam i jak zrobić podobny sweterek lub inne wdzianko na szydełku.
Etykiety
Akcesoria Cukiernicze
(4)
Babki
(9)
Boże Narodzenie
(17)
Bułeczki drożdżowe
(18)
Chleby
(11)
Ciasta
(74)
Ciasta bez pieczenia
(34)
Ciasta Dietetyczne
(11)
Ciasta Drożdżowe
(54)
Ciastka
(42)
Dania Obiadowe
(26)
Desery i desery dietetyczne
(20)
Dżemy
(4)
Frużeliny
(1)
Jabłeczniki
(20)
Koktajle
(15)
Makowce
(15)
Mięsa
(3)
Mufinki i Babeczki
(8)
Przetwory na zimę
(4)
Sałatki
(5)
Serniki
(12)
Sosy - Dipy
(3)
Szydełkowanie
(48)
Torty
(16)
Wielkanoc
(6)
Zdrowe śniadania - dietetyczne
(4)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz