sobota, 27 kwietnia 2019

Schab po węgiersku

Swojskie mięsko - najlepsze na świecie - lepszego w żadnym sklepie nie znajdziecie, gwarantuję.
Roboty przy nim tyle co nic, a smakuje zaje...pysznie i przepysznie-:))















Składniki:
1-1,2 kg schabu
35 k soli pytlowej lub himalajskiej
4 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczka papryczki chili
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1,2 litra wody przegotowanej - ale bardzo zimnej
1 łyżka oleju

dodatkowo:
sznurek lub siatkę wędliniarską
bazylia i tymianek


Wykonanie:
Schab myjemy i obieramy  ze wszystkich błon i tłuszczu.


Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie studzimy i chłodzimy w lodówce.
W wodzie rozpuszczamy sól, wrzucamy przeciśnięty czosnek, dodajemy cukier oraz 3 łyżeczki słodkiej papryki i 1 łyżeczkę papryki chili ( pozostałą paprykę zostawiamy na posypanie później ).
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.


Do gotowej zalewy wkładamy schab i wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni - mięso każdego dnia obracamy w zalewie.


Po tym czasie wyjmujemy mięso z zalewy, związujemy sznurkiem lub wpychamy do siatki wędliniarskiej.


Tak przygotowane mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i nacieramy olejem, a następnie posypujemy pozostałą papryką oraz ziołami: bazylią i tymiankiem.
Gotowe mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia 15 min. w temperaturze 180*C. Następnie zmniejszamy temperaturze do 120*C i nadal pieczemy bez przykrycia przez 80 min.


Po upieczeniu wyłączamy piekarnik lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy mięso do wystudzenia.


Następne schab przekładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na kilka i już po kilku godzinach mięsko jest gotowe i idealne do spożycia.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz