Polecam na Święta i nie tylko:)
Składniki na ciasto kruche:
4 szkl. mąki tortowej BASIA
6 żółtek
1 szkl. cukru
1 kostka masła
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżeczki kakao
Masa Makowa:
2,5 szkl. maku
4 jaja
3/4 szkl. cukru
1 łyżka miodu
Wykonanie Kruchego Ciasta:
Z maki, żółtek, cukru, masła, smalcu i proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto. Sodę rozpuszczamy w śmietanie i dodajemy do wyrabianego ciasta. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 równe części.
Do jednej części dodajemy kakao i wgniatamy w ciasto.
Trzy ciasta rozwałkowujemy na papierze, dopasowując do wielkości blachy.
Wykonanie Masy Makowej:
Mak ugotować, a po wystudzeniu zmielić.
Do zmielonego maku dodajemy żółtka, cukier i miód i ucieramy masę makową do całkowitego połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno, a następnie po łyżce dodajemy do masy makowej i delikatnie ucieramy do połączenia się składników.
Masa Kokosowa:
6 Białek
200g wiórek kokosowych
3/4 szkl. cukru
Wykonanie Masy Kokosowej:
Białka ubijamy na sztywno, po ubiciu dodajemy cukier.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie ubijemy do połączenia się wiórek z masą.
Połączenie ciasta i mas:
Na blachę wykładamy pierwsze ciasto białe, na ciasto wykładamy połowę masy makowej.
Na masę kakaową wykładamy połowę masy kokosowej.
A na wierzch masy kokosowej wykładamy ostatnie kruche ciasto białe.
Talk przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy do 40 min.
Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i studzimy.
Wystudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz