piątek, 19 kwietnia 2019

Ciasto Makowo-Kokosowe

To ciasto "Zmiękczy" nawet najbardziej zatwardziałego niejadacza ciasta. Bo smak tego ciasta jest jedyny w swoim rodzaju, jest ono Takie delikatne, a smak maku przełamany kokosem i kakaowym ciastem w środku - po prostu poezja dla podniebienia.
Polecam na Święta i nie tylko:)



























Składniki na ciasto kruche:
4 szkl. mąki tortowej BASIA
6 żółtek
1 szkl. cukru
1 kostka masła
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżeczki kakao

Masa Makowa:
2,5 szkl. maku
4 jaja
3/4 szkl. cukru
1 łyżka miodu

Wykonanie Kruchego Ciasta:
Z maki, żółtek, cukru, masła, smalcu i proszku do pieczenia wyrabiamy ciasto. Sodę rozpuszczamy w śmietanie i dodajemy do wyrabianego ciasta. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 równe części.
Do jednej części dodajemy kakao i wgniatamy w ciasto.


Trzy ciasta rozwałkowujemy na papierze, dopasowując do wielkości blachy.


Wykonanie Masy Makowej:
Mak ugotować, a po wystudzeniu zmielić.
Do zmielonego maku dodajemy żółtka, cukier i miód i ucieramy masę makową do całkowitego połączenia się składników.


Białka ubijamy na sztywno, a następnie po łyżce dodajemy do masy makowej i delikatnie ucieramy do połączenia się składników.


Masa Kokosowa:
6 Białek
200g wiórek kokosowych
3/4 szkl. cukru

Wykonanie Masy Kokosowej:
Białka ubijamy na sztywno, po ubiciu dodajemy cukier.


Następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie ubijemy do połączenia się wiórek z masą.


Połączenie ciasta i mas:
Na blachę wykładamy pierwsze ciasto białe, na ciasto wykładamy połowę masy makowej.


Na masę kakaową wykładamy połowę masy kokosowej.


Na masę kokosową wykładamy ciasto kakaowe.


Następnie na ciasto kakaowe wykładamy drugą część masy makowej.


 Na masę makową wykładamy pozostałą część masy kokosowej.


A na wierzch masy kokosowej wykładamy ostatnie kruche ciasto białe.


Talk przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy do 40 min.
Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i studzimy.
Wystudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz