sobota, 13 kwietnia 2019

Babka Gotowana

Tym razem proponuję babkę, ale nie taką tradycyjną, tylko babkę gotowaną. W prawdzie składniki na babkę gotowaną są takie same jak przy babce tradycyjnej - pieczonej, to jednak ta babka różni się od tej tradycyjnej. A to dlatego, że jest w smaku bardziej puszysta, delikatniejsza i wilgotna, a to sprawia, że jedzenie jej nie kończy się na jednym kawałku.
Babkę gotowaną przygotowujemy w specjalnej foremce zamykanej od góry i gotujemy w garnku napełnionym wodą.
Polecam na tegoroczne Święta Wielkanocne.













Składniki:
1 kostka masła
1 szkl. cukru
6 jaj
1,5szkl. mąki tortowej Basia
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
otarta skórka z cytryny - wg. uznania
szczypta soli

Do wysmarowania formy:
1 łyżeczka miękkiego masła
2-3 łyżki bułki tartej

Polewa:
1/2 tabliczki czekolady - kto jaką lubi
1 łyżka masła lub śmietany kremówki 30%


Wykonanie:
Wszystkie składniki przed wykonaniem babki powinna znajdować się w temperaturze pokojowej, przynajmniej 12 godzin - unikniemy w tedy zakalca.

Miękkie masło przekładamy do miski miksera, i miksujemy.
Dodajemy cukier waniliowy i cukier i miksujemy do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny.


Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników.
Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy Skórkę otartej cytryny i nadal miksujemy.
Mąki przesiewamy przez sito wraz z proszkiem dopieczenia i następnie całość miksujemy do całkowitego połączenia się składników.


W osobnej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie przekładamy łyżką do miski z ciastem.


Gotowe ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarką.


Foremkę zamykamy i wstawiamy do garnka z gotującą wodą - woda powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki ( niestety foremka ta ma jedną wadę nie jest zbyt lekka nawet z ciastem i nie utrzymuje się stabilnie w wodzie, dlatego należy wierzch blaszki obciążyć - w moim przypadku są to kamienie-otoczaki w dwóch woreczkach )
W trakcie gotowania należy uzupełniać gorącą wodę w garnku.
Babkę gotujemy 1,5 godz. na średnim gazie - woda powinna ciągle buczeć.


Ugotowaną babkę od razu wyciągamy z gorącej wody, otwieramy foremkę i przekładamy na talerz do wystygnięcia.


Gdy babka wystygnie robimy polewę:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło lub śmietanę wraz z czekoladą  i polewamy babkę.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz