Tym razem proponuję babkę, ale nie taką tradycyjną, tylko babkę gotowaną. W prawdzie składniki na babkę gotowaną są takie same jak przy babce tradycyjnej - pieczonej, to jednak ta babka różni się od tej tradycyjnej. A to dlatego, że jest w smaku bardziej puszysta, delikatniejsza i wilgotna, a to sprawia, że jedzenie jej nie kończy się na jednym kawałku.
Babkę gotowaną przygotowujemy w specjalnej foremce zamykanej od góry i gotujemy w garnku napełnionym wodą.
Polecam na tegoroczne Święta Wielkanocne.
Składniki:
1 kostka masła
1 szkl. cukru
6 jaj
1,5szkl. mąki tortowej Basia
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
otarta skórka z cytryny - wg. uznania
szczypta soli
Do wysmarowania formy:
1 łyżeczka miękkiego masła
2-3 łyżki bułki tartej
Polewa:
1/2 tabliczki czekolady - kto jaką lubi
1 łyżka masła lub śmietany kremówki 30%
Wykonanie:
Wszystkie składniki przed wykonaniem babki powinna znajdować się w temperaturze pokojowej, przynajmniej 12 godzin - unikniemy w tedy zakalca.
Miękkie masło przekładamy do miski miksera, i miksujemy.
Dodajemy cukier waniliowy i cukier i miksujemy do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny.
Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników.
Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy Skórkę otartej cytryny i nadal miksujemy.
Mąki przesiewamy przez sito wraz z proszkiem dopieczenia i następnie całość miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
W osobnej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie przekładamy łyżką do miski z ciastem.
Gotowe ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarką.
Foremkę zamykamy i wstawiamy do garnka z gotującą wodą - woda powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki ( niestety foremka ta ma jedną wadę nie jest zbyt lekka nawet z ciastem i nie utrzymuje się stabilnie w wodzie, dlatego należy wierzch blaszki obciążyć - w moim przypadku są to kamienie-otoczaki w dwóch woreczkach )
W trakcie gotowania należy uzupełniać gorącą wodę w garnku.
Babkę gotujemy 1,5 godz. na średnim gazie - woda powinna ciągle buczeć.
Ugotowaną babkę od razu wyciągamy z gorącej wody, otwieramy foremkę i przekładamy na talerz do wystygnięcia.
Gdy babka wystygnie robimy polewę:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło lub śmietanę wraz z czekoladą i polewamy babkę.
Smacznego!
Witajcie Kochani! Na moim blogu dowiecie się jak smacznie i zdrowo zjeść, ale i nie tylko - bo będę również serwować kosmiczne bomby kaloryczne w postaci ciast tortów i innych pyszności. Jednak nie zapomnę o mojej drugiej pasji czyli szydełkowaniu, tutaj dowiecie się jak zrobiłam i jak zrobić podobny sweterek lub inne wdzianko na szydełku.
Etykiety
Akcesoria Cukiernicze
(4)
Babki
(9)
Boże Narodzenie
(17)
Bułeczki drożdżowe
(18)
Chleby
(11)
Ciasta
(74)
Ciasta bez pieczenia
(34)
Ciasta Dietetyczne
(11)
Ciasta Drożdżowe
(54)
Ciastka
(42)
Dania Obiadowe
(26)
Desery i desery dietetyczne
(20)
Dżemy
(4)
Frużeliny
(1)
Jabłeczniki
(20)
Koktajle
(15)
Makowce
(15)
Mięsa
(3)
Mufinki i Babeczki
(8)
Przetwory na zimę
(4)
Sałatki
(5)
Serniki
(12)
Sosy - Dipy
(3)
Szydełkowanie
(48)
Torty
(16)
Wielkanoc
(6)
Zdrowe śniadania - dietetyczne
(4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz