Więc kotlety mielone również muszą być w moim domowym menu.
Robi się je dokładnie tak samo jak kotlety z mielone mięsa wołowego lub drobiowego, z małymi jednak zmianami lub dodatkami - jak kto woli.
Kotlety rybne nauczyły mnie robić dziewczyny gdy byłam na studiach - pozdrawiam dziewczyny z Pucka z kolebki rybołówstwa:))
Składniki na 15-17 kotletów
1 kg ryby u mnie dorsz i flądra płaty bez skóry razem
20 dkg mięsa wieprzowego karkówka, łopatka lub boczek
2 jaja
1 cebula,
1 marchewka
1 bułka sucha - namoczona w wodzie ( broń Boże w mleku )
1 łyżka suchej kaszy manny*
1 łyżka bułki tartej
przyprawy po 2 łyżeczki: sól, pieprz ziołowy, prawdziwy, papryka wędzona, słodka, chili, kurkuma
zioła: majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, suszone pomidory i suszona papryka
Dodatkowo:
Bułka tarta do obtoczenia
Olej
Uwaga:
Przyprawy można dodać wg uznania, ale należy pamiętać, że mięso z ryby jest bardziej mdłe i należy przyprawić bardziej aby wyostrzyć smak.
Wykonanie:
Bułkę namaczamy w wodzie.
Rybę, cebulę i marchewkę mielimy razem z mięsem z ryby+mięso wołowe ( w moim przypadku dodała już zmielonej wcześniej karkówki )
Do zmielonego mięsa dodajemy namoczona bułkę, jaja i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Następnie dodajemy kaszę mannę*, bułke tartą i wszystkie przyprawy i zioła, i znowu wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Tak przygotowane mięso z ryby odstawiamy na około 1 godz.
Na patelni rozgrzewamy olej
Z przygotowanego mięsa z ryby formujemy kotlety obtaczamy w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju.
Pieczemy na rumiano z obydwu stron.
*Kasza manna - dodajemy bo służy ona jako najlepsze"lepiszcze" czyli mięso rybie nie jest takie lepliwe i w trakcie pieczenia kotlety się rozwarstwią i rozwalają, a kasza w trakcie pieczenia pęcznieje i klei mięso rybie przez co się nie rozwala.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz