niedziela, 4 grudnia 2016

Pierniczki

                                              

Święta tusz, tusz, więc najwyższy czas na pieczenie pierniczków. Gdy była dzieckiem moja mama nigdy nie piekła pierniczków. Powodów było kilka bo nie miała dobrego przepisu, w tamtych czasach nie było takich cudnych dekoracji jak dzisiaj i ... ::))) Lecz dzisiaj czasy się zmieniły w internecie można znaleźć wiele przepisów na przepyszne świąteczne pierniczki. Ja wam przedstawię swój naprawdę dobry, a pierniki można nawet przechować do następnego roku w metalowym pojemniku. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, pani Marzenko bardzo dziękuję za super przepis.
 Składniki duża porcja:                                        Mała porcja:
1 kg mąki                                                             0,5 kg mąki               
3 jaja                                                                    2 jaja
1 łyżka śmietany                                                  1 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody                                                    1/2 łyżeczki sody
Przyprawa do piernika                                         Przyprawa do piernika
2/3 szkl. miodu                                                    1/2 szkl. miodu
200 g masła                                                          2/3 kostki  masła
2/3 szkl. cukru                                                      1/2 szkl. cukru
 
Ja robię małą porcję pierników ( wychodzi ich naprawdę sporo około 80 szt.)

Miód rozpuszczamy na w rondlu i dodajemy masło, które również należy rozpuścić.
Po rozpuszczeniu odstawiamy do przestudzenia.
Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach do rozpuszczenia cukru ( można to zrobić w kąpieli wodnej będzie szybciej ).
Do miski wsypujemy mąkę, proszek,  sodę rozpuszczona w śmietanie, kakao, przyprawę do piernika.
Wlewamy rozpuszczony miód z masłem oraz jaja i mieszamy wszystkie składniki do połączenia.
Gdy wszystkie składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę i podsypując mąką ugniatamy,
aż ciasto będzie zwarte a jednocześnie plastyczne ( nie może być za twarde bo będzie się ciężko rozwałkowywać).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 min.
Następnie rwiemy po kawałku rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy pierniczki

Pierniki wkładamy do metalowego pojemnika i nawet mogą przeleżakować do następnych świąt.
A moje pierniczki będą czekać na dekorowanie, ale to już nastąpi w ostatnim tygodniu przed świętami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz