niedziela, 18 grudnia 2016

Herbatka od Grycana

                                 

Pierwszy raz piłam tę herbatkę w cukierni Grycan, 3 - 4 lata temu i  tak mnie urzekł jej smak, że postanowiłam metoda prób i błędów zrobić w domu taka samą. No więc zaraz po wyjściu z cukierni zakupiłam imbir i sok malinowy ( bo cała reszta była w domu ). I tak o to powstała identyczna jak u Grycana - rozgrzewająca herbatka malinowa z imbirem i goździkami z dodatkiem pomarańczy i cytryny:)) Polecam ją wszystkim na zbliżające się święta, bo do świątecznego ciasta jest znakomita i nie ma lepszej..., a nawet najlepsza kawa przy tej herbatce nie ma mocnych... rewelacja !!! Posmakujcie, a uwierzycie, że mówię prawdę.!?
Składniki:
Herbata
4-5 ziarenek goździka
1,5 cm plaster imbiru
1 plaster pomarańczy
1 plaster cytryny ( ja daję 1/2 plastra )
50- 80 ml soku malinowego ( w zależności, jak kto lubi )
wrząca woda

Przygotowanie:
                               Goździki zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 2-3 min.

                                     Do zalanych goździków dodajemy obrany plaster imbiru.

                    Wkładamy torebkę herbaty i zaparzamy dość mocny napar, osobiście wolę samemu          przygotowaną esencję* ( torebkę wyjmujemy nie może zostać, bo zniszczy smak herbaty)

                             Do zaparzonej herbaty dodajemy plaster pomarańczy i cytryny

    I na sam koniec dodajemy sok malinowy, dokładnie mieszamy i lekko wyciskamy sok z cytrusów

       I oto mamy gotową przepyszna herbatkę, słodzoną sokiem malinowym i do tego rozgrzewającą.
   


* jak zrobić prawdziwą esencję:

2 łyżeczki herbaty liściastej zalewamy 0,5 litrem wody i zagotowujemy. I gotujemy na bardzo wolnym ogniu dokładnie 3 min ( ani mniej, ani więcej ). Po 3 min. zdejmujemy z gazu przykrywamy  i pozostawiamy na 30 min, pod przykryciem. Po tym czasie mamy gotową bardzo zdrową i bardzo aromatyczną esencję do zaparzenia herbaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz