Coś pysznego na sylwestra, takie zwyczajne, a jednak takie inne.
Gotowe eklery posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Składniki na ciasto:
1 szkl. wody
1szkl. mąki BASIA
125 g masła
4-5 jaj
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
3 szkl mleka
2 duże budynie śmietankowe DELEKTA
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 kostki miękkiego masła
2 łyżki ADVOKATA
Wykonanie ciasta
Wodę i masło zagotować, dodać mąkę i intensywnie mieszać do powstania jednolitej gęstej masy.
Gorącą bazę pod ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.
Do wystudzonej bazy dodajemy jaja i miksujemy na wysokich obrotach.
Następnie wsypujemy proszek do pieczenia z jedną łyżką mąki.
Ciasto powinno wyjść błyszczące i dość gęste.
Jeżeli wyszło za rzadkie dodawaj po łyżce mąki, do uzyskania dość gęstej konsystencji.
A jeżeli ciasto nie chce się połączyć i ciągle są w nim grudy to oznacza, że jest za mało jaj i należy dodać jeszcze jedno.
Tak przygotowane ciasto nakładamy do szprycy z dużą dyszą i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Tak przygotowane eklery wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 *C i pieczemy do zarumienienia około 15-20 min. (bez termoobiegu ).
Po upieczeniu wykładamy z blachy i układamy na kratce do wystygnięcia.
Wykonanie masy
Zagotować 2,5 szkl. mleka.
Do mleka wlewamy przygotowany wcześniej budyń z mąką ziemniaczaną na pozostawionym mleku.
Po wlaniu rozczynu budyniowego do mleka, mieszamy do zgęstnienia masy. Budyń odstwiamy do wystudzenia.
Gdy budyń wystygnie w oddzielnym naczyniu ucieramy mikserem masło.
Do utartego masła dodajemy stopniowo masę budyniową, ciągle ucierając mikserem.
Dobrze utarta masa budyniowa powinna być gładka, bez grudek.
Do tak utartej masy dodajemy ADVOKATA.
Wlewamy go bardzo powoli i na najniższych obrotach*, masa po wlaniu alkoholu powstać powstać błyszcząca i puchowa**.
Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części i wypełniamy masą budyniową przykrywając drugą częścią. Użyłam tej samej dyszy co do ciasta.
Gotowe eklery posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
*Dobre Rady:
*Alkohol do masy wlewamy zawsze bardzo, ale to bardzo powoli. Szybkie wlanie alkoholu spowoduje rozwarstwienie się masy i jej zważenie.
**. Ja alkohol dodaje do każdej masy budyniowej ( niekiedy daję tylko odrobinkę, a niekiedy wlewam więcej ), ponieważ, alkohol sprawia, że masą staje się bardziej puszysta i błyszcząca, a jednocześnie bardziej wykwintna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz