niedziela, 22 grudnia 2024

Zupa Wigilijna (Zupa ze Wschodu)

     To moje najbardziej ulubione danie wigilijne od kąt sięgam pamięcią. Bez tego dania nie wyobrażam sobie żadnej wigilii.

Pamiętam, że jako dziecko nie chciałam nic jeść tylko prosiłam o dolewkę tej zupy. Zupa gotowana jest na rybie i podlewana wodą z gotowanych wcześniej suszonych grzybów. I dlatego właśnie zupa ma bardzo ciemny kolor, można wręcz powiedzieć, że jest czarna.

Zupa ma bardzo oryginalny i nie powtarzalny smak, bo smakuje jak zupa rybna z grzybami, ale o lekko gorzkawym smaku. Co nie każdemu może smakować, ale dla mnie jest idealna i wyjątkowa i najlepsza z wszystkich zup.

Polecam!!!!


SKŁADNIKI:

3 litry wody na zupę

0,5 litra wody do ugotowania grzybów

250-300 g ryby najlepiej tusza bez skóry ( u mnie pstrąg i mintaj)

2 duże garści suszonych grzybów

2 marchewki 

1/2 pietruszki

1/8 małej selery

4 ziele angielskie

2 liście laurowe

przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, chilli, majeranek, przyprawa kucharek, kostka rosołowa.


PRZYGOTOWANIE:

Grzyby włożyć go garnka zalać wodą i gotować 10 min.

Ugotowane grzyby odcedzić, pozostawiając 1 szklankę czarnego wywaru po gotowaniu grzybów.

Wystudzone grzyby kroimy w paski.


Wodę zagotować, wsypać łyżeczkę soli.

Warzywa kroimy w pół talarki.

Do gotującej i osolonej wody włożyć rybę, dodać przyprawy oraz resztę warzyw  i gotować na małym ogniu około 30 min.

Gdy ryba będzie miękka delikatnie ją oderwać od korpusy - ości usunąć z zupy.

Dodać kostkę rosołową i nadal gotować, ale już na małym ogniu około 15 min.

Na koniec wlewamy zalewę z grzybów i ponownie zagotowujemy zupę.

I gotowe.

Pyszności!!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz