niedziela, 15 grudnia 2024

Świąteczne ciasteczka

Bardzo szybkie świąteczne ciasteczka.

A do tego bardzo pyszne i wyjątkowo kruche.

Wykonanie banalnie proste, więc każdy kulinarny laik sobie poradzi.

A na stole świątecznym zrobią furorę i znikną w mgnieniu oka.

Polecam.

To co zaczynamy...😋😋

Składniki na około 60 gotowych ciasteczek:

300 g mąki

300 g masła 

3 sypkie budynie śmietankowe bez cukru (smak nie ma znaczenia)

120 g cukru pudru (dodałam zwykły)

2 cukry waniliowe

słoik około 300 g poideł śliwkowych lub marmolady

100 g wiórek kokosowych


Wykonanie:

Z wszystkich składników zagniatamy ciasto.

Formujemy kulkę i wkładamy na minimum 30 min. do lodówki.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki.

Urywając formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze w odstępach około 3 cm.

Następnie kulki rozgniatamy widelcem tworząc ciasteczka (powinny być grube na około 3-4 mm).

Gotowe ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190*C i pieczemy 10-15 min.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze do wystygnięcia (gorące są bardzo kruche).

Wystudzone ciasteczka przekładamy powidłami, a następnie obtaczamy brzegi wiórkami kokosowymi.


Gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki.

I gotowe, można zajadać!

Smacznego!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz