Bardzo szybkie świąteczne ciasteczka.
A do tego bardzo pyszne i wyjątkowo kruche.
Wykonanie banalnie proste, więc każdy kulinarny laik sobie poradzi.
A na stole świątecznym zrobią furorę i znikną w mgnieniu oka.
Polecam.
To co zaczynamy...😋😋
Składniki na około 60 gotowych ciasteczek:
300 g mąki
300 g masła
3 sypkie budynie śmietankowe bez cukru (smak nie ma znaczenia)
120 g cukru pudru (dodałam zwykły)
2 cukry waniliowe
słoik około 300 g poideł śliwkowych lub marmolady
100 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto.
Formujemy kulkę i wkładamy na minimum 30 min. do lodówki.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki.
Urywając formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze w odstępach około 3 cm.
Następnie kulki rozgniatamy widelcem tworząc ciasteczka (powinny być grube na około 3-4 mm).
Gotowe ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190*C i pieczemy 10-15 min.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze do wystygnięcia (gorące są bardzo kruche).
Wystudzone ciasteczka przekładamy powidłami, a następnie obtaczamy brzegi wiórkami kokosowymi.
Gotowe ciasteczka wkładamy do lodówki.
I gotowe, można zajadać!
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz