sobota, 7 grudnia 2024

Obarzanki i precle z ciasta francuskiego

 Tak coś na szybko do kawki.

Bardzo proste i szybkie w wersji na słodko i takie bardziej wytrawne.

Dla każdego coś dobrego.















Składniki na 22 szt.:

3 op. ciasta francuskiego

1 duże jajko

garść maku

garść płatków migdałowych

2 łyżki cukru trzcinowego - opcjonalnie


Wykonanie:

Ciasto rozwinąć na blacie i pokroić na paski około 2,5 cm wzdłuż dłuższego boku.

Każdy pasek złożyć na trzy.

Złapać z końce i bardzo lekko naciągnąć.

Następnie złożyć na pół i skręcić w spiralę dość mocno.

Z kręcone paski połączyć brzegi i uformować koło - obarzanka,


lub dwa końce zapleść dwa razy wokół siebie, a następnie położyć do środka okręgu i zlepić po przeciwnej tworząc dwa okręgi przedzielone plecionką.

Jajko rozbić w szerokiej miseczce i dobrze roztrzepać.

Każdy obarzanek i precel dokładnie obtaczamy w jajku i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Obtoczone obarzanki i precle posypujemy makiem lub płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.

Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy około 20 min. (każdy piekarnik to indywiduum, więc temperatura i czas pieczenia może się różnić).

Upieczone precle i obarzanki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do wystygnięcia.

I można zajadać.

Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz