Tak coś na szybko do kawki.
Bardzo proste i szybkie w wersji na słodko i takie bardziej wytrawne.
Dla każdego coś dobrego.
Składniki na 22 szt.:
3 op. ciasta francuskiego
1 duże jajko
garść maku
garść płatków migdałowych
2 łyżki cukru trzcinowego - opcjonalnie
Wykonanie:
Ciasto rozwinąć na blacie i pokroić na paski około 2,5 cm wzdłuż dłuższego boku.
Każdy pasek złożyć na trzy.
Złapać z końce i bardzo lekko naciągnąć.
Następnie złożyć na pół i skręcić w spiralę dość mocno.
Z kręcone paski połączyć brzegi i uformować koło - obarzanka,
Jajko rozbić w szerokiej miseczce i dobrze roztrzepać.
Każdy obarzanek i precel dokładnie obtaczamy w jajku i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Obtoczone obarzanki i precle posypujemy makiem lub płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy około 20 min. (każdy piekarnik to indywiduum, więc temperatura i czas pieczenia może się różnić).
Upieczone precle i obarzanki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do wystygnięcia.
I można zajadać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz