niedziela, 12 stycznia 2025

Ciasto "Powiew Jesieni"

 Przepyszne ciasto bez pieczenia, o bardzo owocowym smaku.

Ciasto wymaga troszkę nakładu czasowego,.ale jest tego warte. Bo gwarantuje, że na jednym kawałku się nie zakończy wasza degustacja.

A nawet najbliżsi i goście sięgną po kolejny i kolejny kawałek. 😋😋😋

To co zaczynamy...!?

Zapraszam!


SKŁADNIKI:
1 kg rabarbaru
2/3 szkl. wody
1 duże opakowanie herbatników maślanych
2 galaretki agrestowe lub kiwi
2 galaretki owoce leśne
3 szkl. wrzątku
0,5 litra śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
200 g świeżych borówek lub jagód

WYKONANIE:
Przygotowane galaretki:
Zagotować 3 szklanki wody.
Do zagotowanej wody wsypać galaretki owoce leśne.
Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się proszku.
Odlewamy 1/2 szkl. rozpuszczonej galaretki - będzie potrzebna do bitej śmietany
Odstawić do wystudzenia.

Mus rabarbarowy:
Rabarbar myjemy,obieramy i kroimy na kawałki około 3 cm.
Pokrojony rabarbar wrzucamy do rondla zalewamy 2/3 szkl. wody i gotujemy na wolnym ogniu.
Rabarbar mieszamy co jakiś czas, i gotujemy do jego całkowitego rozgotowania - około 15-20 min.
Rozgotowany rabarbar odstawiamy do przestudzenia.
Następnie rabarbar blendujemy i przecieramy przez sito, pozbywając się nie roztartych włókien rabarbaru.
Przetarty rabarbar ponownie przekładamy do rondla i zagotowujemy. 
Dodajemy proszek galaretek agrestowych i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku.
Gotowy mus wyłączamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy warstwę herbatników - układamy bardzo szczelnie.
Na herbatniki wylewamy wystudzoną 1/3 musu i ponownie przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Następnie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia musu.
Czynność powtarzamy, powinno być 4 warstwy herbatników i 3 warstwy musu).

Na 4 warstwę herbatników wylewamy tężejącą galaretkę owoców leśnych i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Bita śmietana:
Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na średnich obrotach.
Dodajemy śmietan-fix i nadal ubijam.
Gdy śmietana zaczyna gęstnieć dodajemy serek mascarpone i nadal ubijamy na średnich obrotach do połączenia się składników.
Na koniec wlewamy pozostawioną w szklance galaretkę i dokładnie mieszamy.
Powinniśmy otrzymać pastelowo fioletowy kolor śmietany.
Na śmietanie układamy borówki lub jagody i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.


I gotowe można zajadać.


Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz