poniedziałek, 25 listopada 2024

Galaretka - domowy deser

Szybki deser do niedzielnej kawki, gdy nie masz siły pichcić żadnego ciasta bo jesteś "padnięta".

W moim przypadku jest to przerwa przed Andrzejkami i Barbórką  - bo w tedy, to w mojej kuchni się dzieje, oj się dzieje!

😁😂😇😎

Składniki:

3 różne galaretki (owoce leśne, jagodowa, wiśniowa)

1 banan

1 serek mascarpone 

250 ml śmietany kremówki 30%

1/2 szkl. jagód (świeże lub mrożone)

około 30 wiśni w spirytusie


Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 3 naczyniach według przepisu na opakowaniu.

Odstawić do wystygnięcia.

Wystudzone galaretki, zaczynamy przelewać warstwami do wysokich szklanek lub pucharków.

1 galaretka wiśniowa, do której dodajemy pokrojonego banana w plastry.

I wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.

2 galaretka jagodowa, wylewamy ją na galaretkę wiśniową gdy ta całkowicie zastygnie.

3 galaretka to owoce leśne, wylewamy ją na koniec.

Następnie wstawiamy do lodówki.

Bita Śmietana:

Śmietanę umieścić w wysokim naczyniu i chwilę ubijać na wysokich obrotach.

Dodać śmietan-fix i nadal ubijać, ale już na średnich obrotach.

Dodać serek mascarpone i nadal ubijać na najniższych obrotach.

Na koniec dodać jagody i nadal ubijać do całkowitego zabarwienia się śmietany.

Na wierzchu galaretki umieścić po kilka 5-6 sztuk wiśni.

Gotową śmietankę jagodową przełożyć do worka cukierniczego nałożyć ulubioną tylkę i udekorować wszystkie galaretki, przykrywając szczelnie wszystkie wiśnie.

Wstawić do lodówki na min 1 godzinę.

I gotowe, można zajadać!!

Smacznego!

Dobra Rada:

1. Jeżeli deser będą zajadać dzieci można pominąć owoce z alkoholem lub zastąpić brzoskwiniami lub ananasem z puszki lub dodać owoce sezonowe.

2. Wiśnie w spirytusie to nić innego jak wydrelowane wiśnie umieszczone w słoiku, zalane 0,5 litra spirytusu, które są najlepsze, gdy postoją co najmniej 2-3 miesiące.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz