Szybki deser do niedzielnej kawki, gdy nie masz siły pichcić żadnego ciasta bo jesteś "padnięta".
W moim przypadku jest to przerwa przed Andrzejkami i Barbórką - bo w tedy, to w mojej kuchni się dzieje, oj się dzieje!
😁😂😇😎
Składniki:
3 różne galaretki (owoce leśne, jagodowa, wiśniowa)
1 banan
1 serek mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
1/2 szkl. jagód (świeże lub mrożone)
około 30 wiśni w spirytusie
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 3 naczyniach według przepisu na opakowaniu.
Odstawić do wystygnięcia.
Wystudzone galaretki, zaczynamy przelewać warstwami do wysokich szklanek lub pucharków.
1 galaretka wiśniowa, do której dodajemy pokrojonego banana w plastry.
I wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
2 galaretka jagodowa, wylewamy ją na galaretkę wiśniową gdy ta całkowicie zastygnie.
3 galaretka to owoce leśne, wylewamy ją na koniec.
Następnie wstawiamy do lodówki.
Bita Śmietana:
Śmietanę umieścić w wysokim naczyniu i chwilę ubijać na wysokich obrotach.
Dodać śmietan-fix i nadal ubijać, ale już na średnich obrotach.
Dodać serek mascarpone i nadal ubijać na najniższych obrotach.
Na koniec dodać jagody i nadal ubijać do całkowitego zabarwienia się śmietany.
Na wierzchu galaretki umieścić po kilka 5-6 sztuk wiśni.
Gotową śmietankę jagodową przełożyć do worka cukierniczego nałożyć ulubioną tylkę i udekorować wszystkie galaretki, przykrywając szczelnie wszystkie wiśnie.
Wstawić do lodówki na min 1 godzinę.
I gotowe, można zajadać!!
Smacznego!
Dobra Rada:
1. Jeżeli deser będą zajadać dzieci można pominąć owoce z alkoholem lub zastąpić brzoskwiniami lub ananasem z puszki lub dodać owoce sezonowe.
2. Wiśnie w spirytusie to nić innego jak wydrelowane wiśnie umieszczone w słoiku, zalane 0,5 litra spirytusu, które są najlepsze, gdy postoją co najmniej 2-3 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz