Nooo nareszcie, udało się!
Chrupiące, przepyszne i do tego zrobione w domu, a co?
A gofry, ulubione łakocie mojego syna i moje oczywiście.
Przepis prosty jak ...!😂
To co zaczynamy...
Składniki:
640 g mąki
1000 ml mleka
4 żółtka
4 białka
10 g proszku do pieczenia
50 g cukru
szczypta soli
150 ml oleju (ja pominęłam)
Wykonanie:
- Białka z cukrem i solą ubić na sztywną bezę. Po ubiciu odstawić na bok.
- W dużym naczyniu (u mnie metalowy półmisek pojemność 3,5 litra), należy umieścić pozostałe składniki: mąka, żółtka, proszek do pieczenia i ciepłego mleko i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera na średnich obrotach.
- Następnie do masy dodajemy ubitą wcześniej bezę i mieszamy do połączenia się składników na bardzo niskich obrotach.
- Nagrzewamy gofrownicę (można wcześniej natłuścić olejem, ja pominęłam), wylewamy porcje ciasta i zamykamy wieko.
- Gofry pieczemy 4 minuty. Przynajmniej tyle potrzebuje moja gofrownica, aby gofry wyszły ciemno miodowe i mocno chrupiące.
- Używam gofrownicy o dużej mocy. Jeżeli macie gofrownicę o słabszej mocy to należy wydłużyć czas pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz