sobota, 16 listopada 2024

Gofry

 Nooo nareszcie, udało się!

Chrupiące, przepyszne i do tego zrobione w domu, a co?

A gofry, ulubione łakocie mojego syna i moje oczywiście.

Przepis prosty jak ...!😂

To co zaczynamy...










Składniki:

640 g mąki 

1000 ml mleka 

4 żółtka

4 białka

10 g proszku do pieczenia

50 g cukru

szczypta soli

150 ml oleju (ja pominęłam)


Wykonanie:

  1. Białka z cukrem i solą ubić na sztywną bezę. Po ubiciu odstawić na bok.
  2. W dużym naczyniu (u mnie metalowy półmisek pojemność 3,5 litra), należy umieścić pozostałe składniki: mąka, żółtka, proszek do pieczenia i ciepłego mleko i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera na średnich obrotach.
  3. Następnie do masy dodajemy ubitą wcześniej bezę i mieszamy do połączenia się składników na bardzo niskich obrotach.
  1. Nagrzewamy gofrownicę (można wcześniej natłuścić olejem, ja pominęłam), wylewamy porcje ciasta i zamykamy wieko.
  2. Gofry pieczemy 4 minuty. Przynajmniej tyle potrzebuje moja gofrownica, aby gofry wyszły ciemno miodowe i mocno chrupiące.

  • Używam gofrownicy o dużej mocy. Jeżeli macie gofrownicę o słabszej mocy to należy wydłużyć czas pieczenia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz