niedziela, 24 listopada 2024

Drożdżowe bułeczki śniadaniowe

 Przepyszne, mięciutkie i do tego bardzo proste bułeczki. Na śniadanie idealne.

Można je wykonać bardziej na słodko lub wersje z minimalną ilością  cukru.

Wybór należy do was, ja piekłam obie i są idealnej w każdej wersji.

To zaczynamy...!

Te bułeczki wyrabia się bardzo podobnie jak Bułeczki Hokaido, tylko bez zasmażki, zobacz Tutaj

Składniki na 18 bułeczek:

500 g maki pszennej Basia

1 op. drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych

250 ml ciepłego mleka

50 g cukru (w wersji bez cukru dodajemy tylko 1 łyżeczkę do zaczynu)

2 żółtka + 1 jajko

60 g roztopionego masła

1 op. proszku budyniowego

1 cukier waniliowy

1 płaska łyżeczka soli

Garść rodzynek lub swoich ulubionych dodatków (żurawina, słonecznik, dynia)

Garść maku lub sezamu do posypania


Wykonanie:

Drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru rozprowadzić w miseczce na gładka masę i odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę, cukier, sól, budyń, i żółtka umieścić w misce, dodać wyrośnięty zaczyn i zacząć wyrabiać ciasto,

Dodać roztopione masło i nadal wyrabiać ciasto. 

Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto przekładamy do wysokiej miski oprószonej mąka przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę (u mnie wystarczyło 30 min. i ciasto podwoiło swoja objętość).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i lekko wyrabiamy, a następnie dodajemy rodzynki.

Z ciasta formujemy walec, który dzielimy na 18 równych plastrów.

Każdy plaster rozwałkowujemy na prostokątny placuszek i zwijamy w roladkę.

Gotowe roladki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem i wstawiamy do nagrzanego pieca do 180*C na 20 min.

Po upieczeniu przekładamy na kratkę do wystygnięcia.

I można zajadać z masłem lub ulubiona konfiturą, jednak najlepiej smakują bez niczego.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz