Te krucho-makowe ciasteczka z cytrynowym lukrem są idealnym połączeniem świeżości i delikatności, a cytrynowy posmak lukru daje im niebiańskiego i egzotycznego smaku.
Na święta po prostu idealne.
Składniki na 65-70 ciasteczek:
300 g mąki pszennej
100 g masła
50 g smalcu
100 cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Składniki na lukier:
1/2 szkl. cukru pudru
sok z połowy cytryny
Skórka z cytryny do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
Wymieszaj w misce make, mak, sól, cukier oraz proszek do pieczenia.
Dodaj masło i lekko zagnieć.
Wbij jaja, a następnie wyrób ciasto, powinno być elastyczne i miękkie.
Gotowe ciasto schładzamy w lodówce 30 min.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj na macie lub stolnicy na grubość około 3 mm i wykrawaj ciasteczka.
Gotowe ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180*C i piec 12-15 min do zarumienienia.
Upieczone ciasteczka przekładamy na tacę i studzimy.
Lukier
Do garnuszka wsyp cukier puder dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
A następnie ciasteczka polewamy lukrem i posypujemy skórka z cytryny.
I gotowe można zajadać!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz