Z tym tortem to doszłam już do perfekcji, bo to ulubione urodzinowe ciasto mojego syna.
Ja już nawet nie pytam jak ma być to na jego urodziny bo odpowiedz, zawsze będzie taka sama.
- "Mamo, jak zawsze poproszę o tort z dużą ilością maku i krem orzechowy, no i może trochę bitej śmietany."
Tak więc zawsze ten oto tort wjeżdża na stół w jego urodziny.
Tak również było i w tym roku...😋😋
No to zaczynamy...!
Składniki na makowy biszkopt:
8 jaj
40 dkg cukru
20 dkg maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki suchego maku
3/4 szkl. wody+sok z 1/2 cytryny+2 łyżki spirytusu do nasączenia biszkopta
Masa orzechowa + bita śmietana:
2 opakowania masy orzechowej
70 miękkiego masła
300 ml mleka
3/4 szkl. uprażonych posiekanych ulubionych bakalii (u mnie migdały, orzechy włoskie i orzechy ziemne)
+ bita śmietana
330 ml śmietany kremówki 30 %
250 ml serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie
2 opakowania śmietan-fixu
dodatkowo:
1 tabliczkę gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła rozpuszczona w kąpieli wodnej
+ do dekoracji czekoladowo-orzechowe chipsy
Wykonanie:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Białka oddzielić od żółtek.
Z białek ubić sztywną pianę, a pod koniec ubijanie dodać cukier i nadal ubijać na wysokich obrotach.
bo ubitej bezy dodać po jednym żółtku i nadal ubijać, ale już na średnich obrotach.
następnie do masy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać na bardzo niskich obrotach lub drewnianą łyżka do całkowitego połączenia się składników.
Na koniec wsypać such mak bardzo delikatnie wymieszać łyżka.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem, u mnie była to kwadratowa.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170*C
(temperatura zależy od piekarnika i może się różnić dla każdego piekarnika, ale nie więcej niż 180*C) i piec około 20-25 min.
Upieczony biszkopt po wyjęciu rzucamy w blaszce na podłogę z wysokości około 30 cm.
(to taki tric, żeby biszkopt nie zapadł się na środku, bo przez mak jest dość ciężki)
Masa orzechowa:
Mleko wlać do wysokiego naczynia i proszek masy orzechowej i miksuj na najwyższych obrotach, do uzyskania jednolitej masy.
W oddzielnym naczyniu miksuj masło na puszystą masę, a następnie dodać ubitą masę orzechową i dokładnie wszystko razem połączyć.
Masę schłodzić.
Bita śmietana:
Do szklanej miski wlej śmietanę wsyp śmietan-fix i miksuj na średnich obrotach do zgęstnienia.
Następnie dodaj serek mascarpone i nadal miksuj, ale już na niskich obrotach do połączenia się składników.
Bitą śmietanę schłodzić.
Wystudzony biszkopt przekroić 2 razy.
Górną część biszkopta układamy na spodzie skrapiamy i wykładamy 1/3 masy orzechowej.
Przykrywamy drugą częścią biszkopta skrapiamy i wykładamy 1/3 bitej śmietany, a na nią kolejną porcję masy orzechowej.
Masę przykrywamy spodnią częścią biszkopta i lekko dociskamy, a następnie skrapiamy.
A teraz uruchamiamy swoją wyobraźnie i dekorujemy według własnego uznania.
Gotowy tort wyrównać i dokładnie rozprowadzić na wierzchu oraz bokach pozostałą bitą śmietanę.
Brzegi torta polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować pozostałą masą orzechową wybranymi tylkami do masy.
Na środku ułożyć czekoladowe chipsy i polać przez widelec pozostała czekoladę.
I gotowe można zajadać!!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz